Saznajte zašto vam postaje dosadno u vezi i kako to spriječiti

by | 29 rujna, 2020

Većina veza dolazi s rokom trajanja, a za održavanje iste potrebno je puno više od ljubavi i međusobne privlačnosti.

Iskrena i otvorena komunikacije te trud i ulaganje u zajedničku budućnost najbitnije su stavke kad je u pitanju održavanje veze. Problem s kojim se parovi često susreću javlja se nakon perioda zaljubljenosti, odnosno takozvane honeymoon faze. Taj se problem može opisati kao manjak zainteresiranosti između parova te osjećajem dosade. U nastavku vam donosimo razloge zbog kojih se ta dosada javlja i načine na koje joj možete stati na kraj.

Manjak intimnosti

Početak svakog normalnog odnosa prožet je strašću te čestim, odnosno redovnim intimnim odnosima. S vremenom se ta strast može umanjiti te dovesti do nedostatka seksa i intimnosti. Ono u čemu parovi najčešće griješe je izbjegavanje razgovora o seksu. Misleći da će razgovorom o seksu dodatno pogoršati stvari te stvoriti napetosti, parovi ignoriraju problem te sve dodatno kompliciraju. Ako ste primijetili manjak intimnosti u vlastitom odnosu, otvorite se partneru. Zapamtite da intimnost nije samo seks, nego dodiri, razgovori, flertanje, predigra i slično.

Manjak novih stvari

Početak odnosa sa sobom donosi veliku dozu uzbuđenja. Odlasci na dejt, koji su nerijetko prožeti novim i zabavnim aktivnostima, tome uvelike doprinose. No što veza postaje stabilnija, to je uzbuđenje manje. Razlog tome su i rjeđi odlasci na spojeve te tek povremeno isprobavanje novih aktivnosti. Istraživanja su pokazala kako samo planiranje i iščekivanje određenih aktivnosti sa sobom donosi veći osjećaj sreće i uzbuđenja od same aktivnosti. Kako biste izbjegli dosadu u odnosu, nemojte se odreći zajedničkih aktivnosti i planiranja. Ne moraju to biti velike stvari, adrenalinske aktivnosti i daleka putovanja. Zajedničko plivanje na obližnjim bazenima, večera u omiljenom restoranu ili mali kućni tulum mogu unijeti promjene u predvidiv i dosadan tjedni raspored.

Uspoređivanje s prošlom (propalom) vezom

Ako je vaša prošla veza bila burna te se sastojala od čestih svađanja i mirenja, moguće je da će vam normalna veza biti čudna i pomalo dosadna. Znanstvena istraživanja pokazala su da napetost i nemiri u vezi mogu dovesti do povećane zainteresiranosti za partnera, koje ne bi bilo da je odnos bez turbulencija. Ljudi koji su u nestabilnim i nezdravim vezama neprestano osjećaju napetost, a kad se nađu u normalnoj i zdravoj vezi postane im dosadno. Ako vam se dogodi da uspoređujete sadašnju vezu s prijašnjom te zaključujete kako vam je dosadno, zapitajte se zašto ta prošla veza nije uspjela i koliko dobrih stvari vam je donijela nova.

Foto: Alex Iby/Unsplash