Saznajte koliko alkohola je previše alkohola, kako utječe na kilažu i kako ga piti

by | 8 kolovoza, 2020

Utjecaj alkohola na zdravlje i organizam ovisi o količini i načinu ispijanja. Male količine određenih alkoholnih pića mogu utjecati dobro na vaš organizam, no s druge strane, alkohol stvara ovisnost i toksine u tijelu ako ga unosite u prekomjernim količinama.

Prije svega, važno je napomenuti kako ne piju svi ljudi iste vrste i iste količine alkohola. Dok neki uživaju u pokojoj čašici s vremena na vrijeme, drugi prakticiraju tzv. binge konzumiranje alkohola, koje se može opisati kao ispijanje velikih količina alkohola u kratkom periodu u svrhu alkoholiziranja.

UTJECAJ ALKOHOLA NA MOZAK

Kronična konzumacija alkohola može dovesti do trajnih oštećenja mozga, povremeno prekomjerno konzumiranje alkohola utječe na privremeni gubitak pamćenja (tzv. crne rupe), dok umjerena konzumacija dokazano smanjuje rizik od demencije, osobito kod starijih ljudi.

UTJECAJ ALKOHOLA NA TJELESNU TEŽINU

Pretilost je ozbiljan zdravstveni problem. Alkohol, kao namirnica koja nakon masti ima najviše kalorija u jednom gramu, može značajno utjecati na čovjekovu kilažu. Pivo u sebi sadrži kalorija gotovo jednako kao gazirana pića koja su prepuna šećera, dok vino ima čak dvostruko više kalorija od piva. Znanost kaže da je za povezanost debljanja i alkoholna zaslužan način konzumacije, vrsta te količina alkohola. Umjereno konzumiranje alkohola smanjuje tjelesnu težinu, dok je pretjerivanje povezano s prekomjernom tjelesnom težinom. Redovno konzumiranje piva će, primjerice, poticati debljanje, a konzumiranje vina može vam pomoći pri mršavljenju.

ŠTO I KOLIKO PITI?

Znanost kaže da je kvaliteta i vrsta alkohola puno bitnija od količine alkohola. To, naravno, ne znači da je dobro piti alkohol svakoga dana i u velikim količinama. To znači da su neke vrste alkohola jednostavno bolje od drugih. Crno vino je, primjerice, prepuno antioksidanasa, no ni s njim ne treba pretjerivati. Pitate se koliko je onda pića dovoljno pića, a koliko previše? Jedno alkoholno piće za žene dnevno, odnosno dva alkoholna pića za muškarce dnevno. Više od tri pića u danu smatra se opijanjem.

Foto: Unspalsh