Savjeti za mame: Prelazak s majčinog na kravlje mlijeko

by | 8 rujna, 2013

Nakon rođenja djeteta, javlja se nekoliko promjena u njihovom životu. Prva promjena je prijelaz s majčinog mlijeka na kravlje mlijeko. Ovo nije sretan doživljaj za dijete ali ni za majku, jer će se svaki roditelj morati nositi s ovom teškom fazom. Stručnjaci kažu da nakon prve godine djeteta ono treba početi konzumirati kravlje mlijeko u malim fazama. Kada planirate prelazak sa majčinog na kravlje mlijeko, postoje određeni zdravstveni problemi sa kojim će se vaše dijete susresti. U ovom slučaju majke trebaju slijediti proceduru “korak po korak”.

Postupak se može obaviti na ovaj način – male žlice kravljeg mlijeka kako bi se vaše dijete postepeno naviklo na okus ovog mlijeka. Osim toga, možete ovo mlijeko pomiješati s pahuljicama ili nekom drugom hranom.
Ovdje su neki zdravstveni problemi koje trebate imati na umu kada počnete hraniti vaše dijete kravljim mlijekom. Ti zdravstveni problemi kod djece su normalna reakcija na promjene.

Zatvor.

Kada dijete prelazi sa majčinog na kravlje mlijeko, prvi znak koji će se javiti kod bebe je zatvor. Majčino mlijeko je lakše probaviti u odnosu na kravlje. Jedna važna stvar koju trebate imati na umu kako bi bili sigurni je da vaše dijete u ovoj fazi pije puno vode.

Alergije.

Zbog sastojaka i veće količine natrija prisutne u kravljem mlijeku, beba može razviti alergiju. Ako postoji nagli osip na bebinom tijelu nakon što dijete počne piti kravlje mlijeko, trebali biste posjetiti pedijatra.

Smanjenje hranjivih tvari.

Jedan od najčešćih znakova kod djece nakon prelaska sa majčinog na kravlje mlijeko je smanjen broj hranjivih tvari. Majčino mlijeko ima mnogo zdravih sastojaka, tako, kada uključite kravlje mlijeko, kod djeteta se mogu pojaviti mrlje na tijelu ili dijete može osjećati svrbež.

Problemi sa spavanjem.

Vaše dijete može poremetiti san u toku noći, kada prelazi sa majčinog na kravlje mlijeko. Međutim, ne postoji ništa zbog čega bi se trebali zabrinuti, jer će se nakon nekog vremena vaše dijete naviknuti na tu promjenu. Zbog toga je najbolje da vaše dijete pije kravlje mlijeko sat vremena prije spavanja.

Promjena raspoloženja.

Ako primijetite da je vaše dijete odjednom nervozno, to je zbog prelaska sa majčinog na kravlje mlijeko.

Izvor: Ljepota.ba