Zašto sapunom ne smijete čistiti lice i što birati umjesto njega?

Greške koje ne trebamo ponavljati

by | 30 prosinca, 2021

Kakvu god rutinu njege kože imali, osnova svake je kvalitetno čišćenje lica i ako u tom koraku griješite, vrijeme je za popravni ispit jer možete narušiti cjelokupno zdravlje kože s lošim čišćenjem lica.

Iako vjerujemo da mnogi od vas znaju osnove čišćenja lica, jednako tako smo i sigurni da još uvijek ima onih koji lice čiste sapunom i vodom, pogotovo ujutro. Iako je stoljećima prisutan i nezamjenjiv u higijeni ruku, u njezi lica nikako ne odgovara koži, čak i ako ne vidite konkretne reakcije na koži.

Bazično poznavanje kemije nalaže da se ulje i voda ne miješaju. Obična voda ne može u potpunosti rastopiti šminku i sebum koji je koža izlučila, dok ulje može, no također ga nije moguće isprati isključivo vodom, što znači da nećete dovoljno dobro očistiti lice. Čak i ako metodu sapunom koristite samo ujutro, bolje je da samo osvježite lice vodom, ako već ne koristite pjenicu ili gel za pranje lica (što je idealan izbor), nego da koristite sapun koji će vam dehidrirati i oštetiti kožu. Osim što vam lice neće biti dovoljno čisto, sapun ima vrlo lužnatu pH vrijednost – iznad 9, što je pH koji nije najbolji izbor za kožu lica i može ju dodatno oštetiti, baš kao i kućni pripravci od limuna i sode bikarbone.

Koža lica je zahtjevnija od kože ruku i traži temeljitiju njegu, specijalizirane proizvode za lice s obzirom na tip kože i duplo čišćenje lica. Najbolje je birati gelove i pjenice za pranje lica bez alkohola, s hidratantnim sastojcima koji neće dodatno isušiti kožu.

Foto: Almaje via Getty Images