S kojim se sve problemima nose samohrane majke?

by | 19 travnja, 2020

Roditeljstvo je težak pothvat, a osobito ako je povjereno jednoj osobi te tako postoje određene okolnosti i problemi s kojima se samohrane majke suočavaju.

Pravni problemi

Postoji više razloga zbog kojih mame ostaju samohrane, kao što su razvod, prekid, smrt supružnika ili nedostatak podrške bebinog oca uslijed neplanirane trudnoće. Sve ove stavke povlače sa sobom niz pravnih zavrzlama koje mogu otežati život majci. Tu može biti riječ i o skrbništvu, alimentaciji i drugim pravno-materijalnim preprekama.

Skrbništvo i uređenje životnih uvjeta

Ovisno o prisutnosti očinske figure u životu djeteta, pojedine mame moraju se izboriti i s pitanjem skrbništva. Uz to, često je potrebno urediti i prijevoz djeteta i raspored posjeta, što može biti otežano ako je otac izričit po pitanju određenih stvari ili ako roditelji žive daleko jedno od drugog. Mame se moraju brinuti o emotivnom stanju svog djeteta, kao i o tome kako se dijete uklapa u očevu novu obitelj, ako je on ima.

Alimentacija i uzdržavanje

Dužnosti isplaćivanja alimentacije padaju na onog roditelja s kojim dijete ne stanuje, a ovu odredbu uređuje sud. Neke majke odvajaju ovaj novac na poseban račun namijenjen upravo djetetu, dok je mnogima redovita alimentacija potrebna radi svakodnevnih troškova života nje i djeteta.

Zdrav odnos između razvedenih/rastavljenih roditelja

Održavanje korektnih odnosa može biti izazovno roditeljima koji ne žive zajedno. Jako je važno da su oba roditelja jednako upućena u sve aspekte života svog djeteta, ali i da je ton kojim se obraćaju jedno drugom srdačan, u najmanju ruku, dok se nalaze u prisutnosti svojih mališana.

Stanje dodatno kompliciraju i mogući romantični partneri jednog ili drugog roditelja. Preporučljivo je da se majka i otac dogovaraju oko toga kada je pravo vrijeme da se dijete upozna s njihovim partnerima kako bi se izbjegle burne situacije, savjetuje Love To Know.

Novčana sigurnost

Očito je da su samohrane majke s financijske točke gledišta jako osjetljiva skupina. One se moraju brinuti o tome hoće li moći opskrbiti svoje mališane svim potrebnim potrepštinama, uključujući i zdravstvenu njegu, prehranu, odjeću, obuću i drugo. Samo jedan izvor prihoda teško pada svakoj obitelji. Pored toga, uspostavljanje ravnoteže između posla i obitelji jako je stresno za veliki broj samohranih majki.

Osuda društva

Mnoge samohrane mame trpe emotivni bol i zbunjene su time kako ih društvo promatra. Nažalost, ma koliko mislili da smo uznapredovali, puno je onih koji na samohrane majke gledaju kao na nešto loše te im se prišivaju razni neosnovani stereotipi, na primjer, da su seksualno promiskuitetne, emotivno preopterećene, sebične, ali i da nisu u stanju ispuniti radne obaveze zbog potreba svog djeteta. Mame koje rade prozivaju se da zapostavljaju svoju djecu, dok se za mame koje nemaju posao zlurado govori da su lijene.

Osjećaj krivnje

Samohrane majke često osjećaju grižnju savjesti iz nekoliko razloga. Poneke sebe uvjere da su uskratile svom djetetu dom s dvoje roditelja te da ne smiju zasnivati vezu ni s kim ili da rade previše kako bi bile što prisutnije u životu svoje djece. Krivnja, naravno, nije korisna ako prelazi u neki oblik destruktivnog ponašanja. Zbog toga je preporučljivo posavjetovati se sa stručnjakom.

Ljubav i zabavljanje

Prirodno je da svako ljudsko biće osjeti potrebu da se romantično i seksualno poveže s nekim. Samohrane mame nerijetko sebi moraju postaviti pitanje bi li netko želio biti s njima jer imaju djecu i kako će to utjecati na dinamiku između njih. S druge strane, majke predstavljaju model svojim mališanima kako bi zdrav odnos trebao izgledati te u tome nema ničega štetnog.

Briga o samoj sebi

Mame često zaborave na sebe dok se brinu za svoju obitelj. Stres kojim su izložene vodi do neispavanosti, pada imuniteta i oboljenja, poput šećerne bolesti, srčanih problema, depresije itd. Najbolje što možete napraviti za svoje dijete jest da se s vremena na vrijeme posvetite sebi. Također, jako je važno da redovito oslobađate višak stresa koji se skladišti u vama. To možete napraviti vježbanjem, meditacijom, bavljenjem nekim hobijem ili jednostavnim razgovorom s dragim ljudima.

Pronalaženje podrške

Rastrganost između posla, brige o kućanstvu, roditeljstva i osobnih potreba može jako opteretiti svaku majku. Potražite pomoć i podršku onda kada primijetite da vam je potrebna, bilo da se obratite obitelji i prijateljima, organizacijama i grupama namijenjenim samohranim majkama ili državnim institucijama.

IZVOR: INDEX.HR