Što vaši nokti govore o vašem zdravlju

by | 11 rujna, 2012

 Evo jednostavnog načina da provjerite u kakvom je stanju vaš organizam – dovoljno je pogledati nokte i njihov izgled će vam otkriti puno toga.

U pet minuta prema izgledu noktiju možete provjeriti u kakvom je stanju vaš organizam. Vjerovali ili ne – nokti puno toga otkrivaju.

1. Krhki nokti

Ako vam nokti često pucaju i krhki su, možda vam nedostaje željezo ili vitamin B. Provjerite i konzultirajte se s liječnikom.

2. Suhi nokti

To može ukazivati ​​na probleme sa štitnjačom, pogotovo ako ste primijetili da vam je i koža suha i bez razloga ste počeli da se debljate.

3. Žute mrlje

To su obilježja gljivične infekcije, pogotovo ako mrlje primijetite na nožnim prstima, ali mogu biti i znakovi psorijaze, bolesti kože.

5. Smeđe ili crne prugice

Možda su znakovi neke traume na noktima od udarca, ali u vrlo rijetkim slučajevima riječ može biti o melanomu, pa posjetite dermatologa ako ste sigurni da nije od nekog udarca ili ozljede.

6. Žuti nokti

Ako ste sigurni da nisu žuti od nekog laka za nokte, to je mogući znak dijabetesa ili bolesti pluća.

7. Bijele mrlje

Vrlo vjerojatno vam nedostaje cink i ako uz dodatak ovog minerala prehrani ne nestanu nakon mjesec dana, možda je u pitanju neka starija trauma na noktima.

 

 

 

(životni stil)
 

Tagovi: