S ovim namirnicama nije dobro započeti dan

by | 15 srpnja, 2020

Doručak se s razlogom naziva najvažnijim obrokom u danu. Nakon što je vaše tijelo cijelu noć provelo “posteći”, ono će vas ujutro preklinjati za kvalitetan obrok. Bez odgovarajućeg goriva nećete imati dovoljno energije, bit ćete loše raspoloženi, osjećat ćete žudnju za pogrešnim namirnicama, a sve to bi moglo rezultirati neželjenim širenjem struka. Ne zvuči previše privlačno, zar ne?

Ako želite samima sebi učiniti uslugu, pobrinite se da ove namirnice izbacite sa svog jutarnjeg jelovnika:

1. Pahuljice krcate šećerom

Ovu namirnicu ostavite tamo gdje joj je i mjesto – u vašem djetinjstvu. Zbog takvih pahuljica ćete doživjeti nalet šećera u krvi, zbog čega ćete i kasnije tijekom dana više posezati za drugom zaslađenom hranom.

“Klasična hrana za doručak često može biti bogata šećerom, imati nižu nutritivnu vrijednost, uključujući manje vitamina i minerala, zdravih masnoća, vlakana i bjelančevina”, kaže Isabel Smith, nutricionistica i osnivačica Isabel Smith Nutritiona.

Također, budite svjesni da i namirnice poput granola, koje se često reklamiraju kao “zdravi doručak”, mogu sadržavati i velike količine šećera, piše Eat This, Not That.

2. Vafli

Ovisno o preljevu koji koristite, vafli mogu imati toliko šećera da se ustvari trebaju smatrati desertom. Bilo da radite svoje vafle ili kupujete gotove, oni nisu uravnotežen doručak.

“Kad je riječ o odabiru izvrsnog doručka, uvijek biste trebali kombinirati bjelančevine ili masnoće s minimalno prerađenim ugljikohidratima koji su bogati vlaknima, na primjer, jaja s voćem ili tostom”, savjetuje Smith.

3. Sok od naranče

Ujutro vam ništa ne odgovara bolje od osvježavajuće čaše soka od naranče, zar ne? Nažalost, on je zapravo krcat šećerom i ima relativno niske prehrambene vrijednosti.

“Sok ujutro bit će krivac za unos velike doze šećera i kalorija. Također, s obzirom na to da se kupovni voćni sok prerađuje na višoj temperaturi, neke hranjive vrijednosti mogu se izgubiti. Umjesto toga, odaberite svježe cijeđen sok, hladno prešan sok ili pasterizirani voćni i povrtni sok koji sadrži više hranjivih sastojaka i manje šećera”, kaže Smith.

Također, trebali biste se voditi jednim pravilom – odaberite sok koji za svako voće koje sadrži uključuje i dvije vrste povrća.

4. Pecivo i krem sir

Većina peciva smatra se jednostavnim ugljikohidratima, a kupovni krem sir u ovom slučaju služi isključivo tome da bi zadovoljio vaše okusne pupoljke te da vašem doručku doda kalorije.

Ako baš nikako ne možete zamisliti doručak bez peciva, pojedite pola peciva s cjelovitim žitaricama te mu dodajte avokado.

5. Instant žitarice

Zobena kaša može biti jedan od najboljih načina da započnete svoj dan, ali kupovne mješavine instant žitarica nisu dobar odabir.

“Kad odaberemo miješane zobene pahuljice, obično dobivamo manje vlakana jer je zrno uglavnom prerađeno, a ima i više dodanog šećera”, kaže Smith.

Umjesto toga, kupite zobene žitarice te im sami dodajte voće, sjemenke, kokos ili cimet.

6. Aromatizirani jogurt

Jogurt je zdrav izbor. Osim ako odaberete kupovni, voćni jogurt kojem su proizvođači dodali brojne dodatke koji privlače kupce, poput umjetnih bojila i aroma.

“Jogurt je u svom običnom obliku odličan jer je dobar izvor kalcija, proteina i zdravih probiotika. Međutim, u većini slučajeva voćne inačice sadrže puno dodanog šećera i sirupa. Radije odaberite obični jogurt, a dodajte mu vlastito voće ili čak nekoliko orašastih plodova koji će povećati osjećaj sitosti”, kaže Smith.

IZVOR: INDEX.HR