Ružice

by | 1 veljače, 2015
ruzice
Sastojci

  • 3 dl mlijeka
  • 30 g svježeg kvasca
  • 9 žlicaulja
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • 750 g brašna
  • 150 g margarina
  • 1 žumanjak
  • sezam za posipanje

Priprema:
1. Kvasac razmrviti u malo mlakog mijleka sa žličicom šećera i žličicom brašna.
2. Zatim pomiješati brašno sa uljem, dodati sol i dignuti kvasac, pa umijesiti glatko tijesto postepeno dodajući preostalo mlijeko.
3. Tijesto ostaviti na toplom da se digne, dok ne udvostruči volumen..
4. Nakon toga tijesto podijeliti na 4 komada.
5. Margarin pjenasto umutiti.
6. Svaku kuglu  izvaljati u oblik kruga i premazati 3kugle s malo umućenog margarina.
7. Poredati krugove jedan preko drugog, a odozgo staviti posljednji krug koji nije premazan.
8. Naslagano tijesto izvaljati.
9. Zatim izrezati obruč širine oko dva prsta. Dobijeni obruč narezati  na četiri jednaka dijela. Od svakog dijela formirati ružicu i postaviti ih u sredinu podmazane tepsije u kojoj će se peći pogača.
10. Krug u sredini narezati na osam jednakih trokuta, pa formirati kiflice.
11. Zatim svaku kiflicu prerezati napola i rezanom stranom slagati uz rub posude, a vrhom prema ružicama.
12. Pogaču ostaviti da odstoji oko pola sata dok ne ”popuni” tepsiju.
13. Na kraju pogaču premazati umućenim žumanjkoom i posuti sezamom.
14. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 40 minuta.

 

Izvor: Pošalji recept