Rizik od srčanog udara možete smanjiti uključivanjem ove superhrane u jelovnik

by | 22 svibnja, 2020

Srčani udar događa se kad je najvažniji mišić u tijelu nedovoljno opskrbljen kisikom i krvlju. Blokadu najčešće uzrokuje nakupljanje masti, kolesterola i drugih tvari koje tvore plak u arterijama koje hrane srce. Taj štetni proces naziva se koronarna bolest srca i vodeći je uzrok srčanog udara.

Srećom, tu bolest moguće je prevenirati zdravim životnim stilom. Odabir zdravih namirnica ima ključnu ulogu u prevenciji srčanožilnih problema, a sve više dokaza ide u prilog prehrani koja se temelji isključivo na biljkama.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Heart Association ukazalo je na nekoliko prednosti.

Istraživači su promotrili prehrambene navike više od 10.000 odraslih Amerikanaca srednje životne dobi koji se hrane uglavnom ili samo s biljkama i došli do zaključka da njih 16 posto ima manji rizik od srčanožilnih bolesti kao što su srčani udar ili zatajenje srca, 32 posto ima manji rizik od smrtnog ishoda kao posljedice srčanožilnih bolesti, a 25 posto manji rizik od umiranja od bilo kojeg uzroka u odnosu na one koji jedu manje namirnica biljnog podrijetla.

Zato su odlučili još više zagrepsti u detalje prehrane pa su došli do zaključka da je jedna namirnica posebno značajna. To je tofu.

Jedenje tofua i druge hrane na bazi soje uključuje visoku razinu izoflavona i smanjuje rizik od srčanih bolesti, zaključak je istraživanja koje je provela Škola javnog zdravlja Harvard T. H. Chan.

Izoflavoni su dio skupine spojeva na biljnoj bazi koji se nazivaju fitoestrogeni.

Ta studija koju je vodio izvanredni profesor Odjela za prehranu Qi Sun, analizirala je podatke više od 200.000 sudionika u postojećim zdravstvenim studijama.

Otkriveno je da su oni koji su jeli tofu više od jednom tjedno smanjili rizik od bolesti srca za 18 posto.

Smanjeni rizik bio je najizraženiji kod mladih žena i žena u postmenopauzi koje nisu uzimale hormone.

“Mislim da tofu nikako nije čarobna namirnica, ali je svakako zdrava i treba je uključiti u prehranu”, rekao je profesor Sun.

Osim zdrave prehrane, vježbanje će također smanjiti rizik od bolesti srca zato što je kombinacija te dvije stvari najbolji način održavanja tjelesne težine.

Inače, neki neobični simptomi mogu ukazivati na probleme sa srcem, a prve simptome srčanog udara možete naučiti prepoznati.

IZVOR: INDEX.HR

Foto: Unsplash