Rizik od raka možete umanjiti sa samo 30 minuta hodanja dnevno

by | 8 srpnja, 2020

Od travnja 2019. do travnja 2020. g. 268 sudionika studije umrlo je od raka, a ti su onkološki pacijenti u prosjeku dnevno sjedili 14 minuta duže od drugih sudionika.

Novije je istraživanje pokazalo da ako samo dio vremena koje provodimo sjedeći provedemo u pokretu, možemo značajno smanjiti rizik za smrt od tumora.

Istraživači kažu da je dovoljno samo 30 minuta sjedenja u danu zamijeniti kretanjem, npr. šetnjom, da se ovaj rizik smanji za gotovo 10 posto. Vježbanje umjerenog ili visokog intenziteta umjesto sjedenja rizik može svesti na samo jednu trećinu.

Tim iz centra za tumore MD Anderson u Houstonu nada se da bi ova saznanja mogla pomoći zdravstvenim radnicima da osmisle vježbe i da svoje pacijente potaknu na što više kretanja i fizičke aktivnosti.

Podatke za ovo istraživanje autori su prikupljali od svibnja 2009. do prosinca 2012. godine, a u tom su razdoblju promatrali više od 8000 odraslih starijih od 45 godina. Sudionicima su mjerili vrijeme koje su provodili neaktivni, vrijeme provedeno u laganoj fizičkoj aktivnosti, te u aktivnostima umjerenog do visokog intenziteta.

Od travnja 2019. do travnja 2020. godine 268 sudionika, oko 3,3 posto ispitanih umrlo je od raka, a ti su onkološki pacijenti u prosjeku dnevno sjedili 14 minuta duže od drugih sudionika studije.

Osim toga, utvrđeno je i da su preživjeli pacijenti bili aktivniji: s nešto malo više lagane tjelesne aktivnosti i gotovo dvostruko više aktivnosti visokog intenziteta.

“Ovi nam rezultati pokazuju da kod onkoloških pacijenata i najmanja tjelesna aktivnost može utjecati na ishod bolesti”, napisali su istraživači, zbog čega, kako kažu, “podupiru poruku javnog zdravstva da bismo svi s ciljem duljeg života trebali manje sjediti i više se kretati”.

Još je studija iz 2008. upozorila da su tumori već neko vrijeme vodeći uzrok smrti u SAD-u, a više od 50 posto ih se može spriječiti zdravim stilom života, kako piše Daily Mail.

Zdravstvene smjernice u SAD-u za smanjenje rizika od raka preporučuju inače najmanje 150 minuta aktivnosti i vježbanja tjedno.

Ipak, bez obzira na sve dokaze o benefitima zdravog i aktivnog življenja, Američko društvo za borbu protiv raka kaže da se manje od 25 posto odraslih Amerikanaca tih smjernica i drži.

Tagovi: