RIZIK OD RAKA DEBELOG CRIJEVA možete smanjiti ovim savjetima

by | 6 travnja, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Istraživanja pokazuju da je od 260.000 pacijenata oboljelih od raka debelog crijeva njih 15 posto mlađe od 50 godina. Fizička neaktivnost i pretilost mogući su uzroci karcinoma debelog crijeva. Slijedite ove savjete kako biste živjeli zdravije i smanjili mogućnost za ovu smrtonosnu bolest.

Manje sjedite
Sjedenje satima povezano je s bolovima u leđima, bolestima srca, venskom trombozom, dijabetesom i pretilošću. Stručnjaci tvrde da neaktivnost također može uzrokovati rak debelog crijeva. Dugotrajno sjedenje dovodi do nakupljanja upala u tijelu, a kronične upale mogu dovesti do raka debelog crijeva. Ako puno sjedite na radnome mjestu, potrudite se da ustanete barem svakih sat vremena i malo prošetate.

Boravite na suncu
Umjerena izloženost suncu može vam pomoći da smanjite mogućnost obolijevanja od raka crijeva. Boravite na suncu maksimalno 30 minuta dnevno, a tako će tijelo dobiti potrebnu dozu vitamina D. Obavezno koristite zaštitne faktore kako biste izbjegli opekline.

Jedite više žitarica
Uvrstite smeđu rižu i zob u jelovnik kako biste crijeva održali zdravima. Ove namirnice štite od raznih vrsta raka pa tako i od karcinoma debelog crijeva.

Kuhano povrće je zdravo
Povrće sadrži vlakna koja su važna za normalno funkcioniranje organizma. Unošenje kuhanog povrća pomoći će vam u prevenciji raka debelog crijeva i drugih bolesti koje pogađaju probavu.

Uvrstite ribu u jelovnik
Omega-3 masne kiseline neophodne su za dobru probavu, a jedan od najboljih izvora je riba. Najčešće se preporučuju srdele, skuša i losos.

Prestanite pušiti
Pušenje negativno utječe na cijeli organizam. Osim što može uzrokovati rak pluća i srčani udar, dokazano je da nepovoljno utječe na probavu i može izazvati karcinom debelog crijeva.

Održavajte tjelesnu težinu
Umjerena tjelesna težina može smanjiti rizik za rak debelog crijeva i mnoge druge bolesti. Zbog toga, održavajte idealnu težinu i vježbajte.

Odlazite redovno na preglede
Pregled crijeva može otkriti razne polipe koji su prethodnici tumora. Liječnici ih odstranjuju prije nego što se razviju u rak, a prijevremeno reagiranje može vam spasiti život, kako pišu 24 sata.

IZVOR: N1.HR