Evo kako stres ubija želju za intimnošću

by | 28 ožujka, 2020

STRES, koji se uvuče u naš život i spavaću sobu može dovesti do potpunog gubitka želje za tjelesnom intimnošću i uživanjem u njoj.

Međutim, postoje načini na koje se može povećati libido i potaknuti seksualnu želju bez bilo kakvih medicinskih intervencija, kaže Kyle Buchanan, zdravstveni stručnjak iz Toronta.

“Stres je ubojica libida. Ako je vaše tijelo pod stresom, posljednja stvar do koje vam je stalo je seks”, kaže Buchanan za Global News.

Stres povećava lučenje hormona kortizola u tijelu, što utječe na suzbijanje nužnih hormona za intimne odnose i dovodi do pada seksualne želje, odnosno libida, objasnio je on.

Studija, koju je prošle godine objavio Body Logic MD, otkrila je da se 51% ispitanika suočava s fenomenom “mrtvih spavaćih soba” uslijed stresa uzrokovanog poslom.

“Mrtve spavaće sobe” sintagma je koja označava partnerske odnose bez seksa koji mogu trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina.

“Manjak komunikacije među partnerima može povećati stres u krevetu, a mnogi postaju dodatno anksiozni ako njihovo samopouzdanje nije na visokoj razini”, kaže psihoterapeutkinja Heather Kent.

“U većini slučajeva uzrok stresa nisu samo loši intimni odnosi ili njihov nedostatak već nešto mnogo veće. To može biti manjak povezanosti s vašim partnerom, anksioznost, depresija ili nešto drugo”, objašnjava ona.

Kako povećati seksualnu želju i pobijediti stres

“Boriti se sa stresom postaje lakše ako ste bolje povezani s vašim partnerom”, kaže Susan Valentine, psihoterapeutkinja iz Toronta. Dogovarajte dejtove u spavaćoj sobi barem jednom tjedno i nemojte kršiti dogovore. Također, radite na tome da u tjelesnom smislu budete više povezani tijekom dana, primjerice da se učestalo grlite, savjetuje ona.

Osim rada na dubljoj emocionalnoj vezi s vašim partnerom, preporučljivo je ponekad upotrebljavati prirodne afrodizijake i stimulatore libida koji će vam pomoći da se osjećate bolje.

Neke namirnice koje pozitivno utječu na povećanje libida su čokolada, pistacija i šafran.

IZVOR: INDEX.HR