Riješite problem suhih ruku i stopala

by | 13 prosinca, 2011

Ako su ruke zimi najizloženiji dio tijela, a stopala najzaštićeniji, zašto je koža na obje strane suha i ispucala. 

Za razliku od ostatka tijela, koža na šakama je znatno tanja i opremljena je s mnogo manje lojnih žlijezda. Ne samo da ruke same sebe slabije podmazuje, nego ih često peremo i izlažemo naglim promjenama suhog, toplog i oštrog hladnog zraka. Kako bi se zaštitio od toplo-hladnih i suho-vlažnih krajnosti, površinski sloj kože, stratum corneum, postaje deblji pa se brže isušuje.

Koža stopala tradicionalno je vrlo suh dio tijela. Dok jedni imaju periodičnih problema s kartonski ispucalim stopalima, manje sretne taj problem prati tijekom čitave godine. Stopala zimi dodatno grijemo i ‘gušimo’, čim pospješujemo isušivanje njihovog inače slabog prirodnog masnog sloja. Na vlažnost tog dijela kože negativno utječu i izrazito vrele kupke, preuska obuća, čarape od sintetičkih materijala …

Rješenje? Redovito mazanje kože ruku i stopala hidratantnim i hranjivim kremama vrlo korisno. S tim da treba izbjegavati nanošenja kreme između nožnih prstiju. Najbolji period dana za izvođenje tog estetsko-zdravstvenog rituala je razdoblje prije odlaska na spavanje.