Jeste li isprobali hit igru Wordle? Evo zašto bi ona mogla biti odlična za vaše zdravlje

Isprobajte i Riječek, hrvatsku inačicu popularne igre Wordle

by | 4 ožujka, 2022

Malo tko sada još uvijek nije čuo za poznatu igru Wordle, koja je osvojila svijet preko noći! Radi se o igri riječi koju je osmislio Josh Wardle, a krajem siječnja prodana je New York Timesu na čijim je stranicama igraju ljudi diljem svijeta. Radi se o više od dva milijuna ljudi, a isto tako preplavila je društvene mreže. A i ne bi to bilo to da svaka popularna igra ne dobije inačicu – tako je kod nas megapopularni Wordle dobio hrvatsku inačicu pod nazivom RIJEČEK.

O čemu se točno radi? Svaki dan nova riječ, 5 slova, 6 pokušaja. Ako pogodite pravo slovo na pravome mjestu koje se traži, slovo postaje zeleno. Ako je pravo slovo na krivome mjestu, ali postoji u toj riječi, slovo će požutjeti. Crna boja kvadratića/slova znači da tog slova uopće nema u riječi. Dodatno je naglašeno da se DŽ, LJ i NJ tretiraju kao dva slova. Ono što je mnogima odlično – na ovu igru nećete potrošiti sate i sate jer imate samo šest pokušaja na dan. Za novu igru čekate ponoć, to jest sljedeći dan.

Pročitajte: Prodrmajte rutinu – osim što je zabavno, dobro je za kognitivno zdravlje

Zašto su igre kao što je Wordle dobre za kognitivno zdravlje?

Prema dr. Douglasu Scharreu, neurologu i ravnatelju Centra za kognitivne i memorijske poremećaje Medicinskog centra Wexner Sveučilišta, rješavanje dnevne križaljke ili igranje igre riječi izvrsno je za zdravlje mozga. Ističe da je važno izazvati sebe na nove vježbe rješavanja problema te da igre i zagonetke, posebno one koje uključuju novosti, mogu stimulirati i izazvati ključne dijelove mozga, uključujući razmišljanje, jezik, logiku, vizualnu percepciju, pažnju i fleksibilnost. Također, to je odličan način kako spriječiti pad kognitivnog zdravlja s time kako starite jer i većina znanstvenika vjeruje u to da što više vježbaš svoj mozak, to će on biti zdraviji. Također, za healthline.com govori da ove igrice pomažu svima koji imaju kognitivne probleme, bilo da se radi o traumi glave, moždanom udaru, apneji u snu ili drugim stanjima koja utječu na sposobnost razmišljanja.

Pročitajte: Svi pričaju o NAOMI, super aplikaciji koja vas rješava stresa i napetosti

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wordle Ruined (@wordle_ruined)

Foto: Instagram, Screeshoot, Pexels