Prodrmajte rutinu – osim što je zabavno, dobro je za kognitivno zdravlje

Prema znanosti, odvajanje od rutine odlična je vježba za naš mozak

by | 27 travnja, 2021

Uvijek ćete naći puno savjeta kako uspostaviti navike i rutine. Osim što nam pružaju strukturu i dosljednost, rutine nam daju osjećaj ugode u trenucima kada nam je život kaotičan, i lišavaju nas nepotrebnog stresa. Posao, škola, obiteljske obveze, sastanci, plaćanje računa, kućanski poslovi, dnevna rekreacija… Sve su to stavke koje trebaju ispunjavati naše dane i ponekad nas, rutini unatoč, sve to poprilično iscrpljuje.

No, osim potencijalnog zamora, problem rutine svojevrstan je rad na “autopilotu”. Je li vam se ikada dogodilo da idete na posao ili vodite dijete u školu, i kasnije se uopće ne sjećate da ste to napravili? Razlog tomu je što uvijek idete istim puteljkom, i mozak vam se više ne aktivira jer mu je baš sve poznato.

Upravo je zato važno malo “uzdrmati” tu rutinu, aktivirati mozak, a ne držati ga uspavanog. Svi bismo trebali isprobati nove stvari, prihvatiti promjene, biti spontani i izići iz svojih zona udobnosti povremeno – i to ne samo da bi život bio zanimljiv. To je dobro za naš mozak, kako prenosi Real Simple.

Rezultati znanstvenog istraživanja, nedavno objavljenog u časopisu The Journals of Gerontology: Psychological Sciences and Social Sciences, sugeriraju da se izlaganje različitim vrstama aktivnosti tijekom odrasle dobi može potaknuti kognitivno funkcioniranje i usporiti znakove kognitivnog starenja, poput gubitka pamćenja i pad sposobnosti obrade informacija. Ukratko: Spontanost i raznolikost mogu pomoći održavanju mozga u vrhunskoj formi, čak i kako starimo.

U ovom istraživanju istraživači sa Sveučilišta Južne Floride željeli su ispitati “povezanost između raznolikosti aktivnosti i kognitivnog funkcioniranja u odrasloj dobi”. Hipoteza je bila da bi bavljenje širokim rasponom svakodnevnih aktivnosti stimuliralo um zahtijevajući od ljudi da se prilagode raznim situacijama i u konačnici poboljšaju kognitivne funkcije.

Tijekom osmodnevnog razdoblja, 732 sudionika anketirano je o njihovoj učestalosti sudjelovanja u sedam tipičnih dnevnih aktivnosti, uključujući plaćeni rad, vrijeme s djecom, slobodne aktivnosti i tjelesne aktivnosti. Deset godina kasnije, isti su sudionici ponovno dostavili podatke o svojim aktivnostima.

Istraživači su promatrali i analizirali odgovarajuće i usporedne kognitivne sposobnosti sudionika, poput raspona memorije, verbalne memorije, verbalne tečnosti, pažnje, brzine obrade i obrazloženja. Otkrili su da su kognitivno funkcioniranje, izvršno funkcioniranje i epizodno pamćenje bili bolji kod osoba koje su sudjelovale u širem nizu aktivnosti ili čiji raspored svaki dan nije bio kopija drugog. Imali su veće kognitivno funkcioniranje od onih koje su se držale identične rutine ili su s vremenom smanjile raznolikost njihovih aktivnosti.

Ukratko, što ste stariji, to je važnije voditi aktivan životni stil i raznolik raspored. Dobar je podsjetnik da svakodnevno iskusite kombinaciju stvari, čak i ako su malene: bilo to društveno, opuštajuće, ili mentalno zahtjevno. Kombinirajte i nešto fizički izazovno, nešto analitično i nešto kreativno. Za sretan, zdrav mozak neka život bude zanimljiv, a spektar aktivnosti šarolik, pogotovo u ovo izazovno vrijeme.

Foto: Unsplash