Riblje ulje suzbija štetni utjecaj brze hrane na mozak

by | 27 svibnja, 2013

Riblje ulje može zaustaviti negativan utjecaj brze hrane na mozak, navode znanstvenici.

Nakon više od desetljeća istraživanja, otkriveno je da prehrana s visokim udjelom masnoća može utjecati na mozak i poremetiti neurogenezu, proces koji stvara nove živčane stanice.

Znanstvenici sa sveučilišta u Liverpoolu otkrili su da prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama, poput ribljeg ulja, može zaustaviti ove negativne utjecaje stimulirajući područje u mozgu koja kontrolira hranjenje, učenje i pamćenje.

“Prekomjerno konzumiranje određenih makronutrijenata, poput prerađenog šećera i zasićenih masnoća u brzoj hrani, dovodi do prekomjerne tjelesne težine, ometa metabolizam, a utječe i na mentalne procese. Ove promjene mogu se vidjeti u strukturi mozga te mogućnosti stvaranja novih živčanih stanica, što potencijalno povezuje pretilost s neurodegenerativnim bolestima. Omega-3 masne kiseline mogu preokrenuti ili zaustaviti ove utjecaje”, izjavila je Lucy Pickavance, jedna od istraživača.

Istraživanje je pokazalo da prehrana s visokim udjelom masnoća zaustavlja lučenje hormona koji štite neurone i stimuliraju njihov rast. Omega-3 masne kiseline vraćaju lučenje hormona u normalno stanje, bore se protiv povećane cirkulacije upalnih molekula i triglicerida, te potiču rast živčanih stanica.
Izvor: Klix.ba