Ovih nekoliko rekvizita bit će vam sasvim dovoljno za efikasan trening kod kuće

by | 12 veljače, 2020

KAKO vam napreduje novogodišnja odluka o početku vježbanja? Ako imate osjećaj da vam želja kopni i da se sve teže odlučujete na odlazak u teretanu, možda je pravi trenutak da napravite malu kućnu teretanu u kojoj ćete moći odraditi sve potrebne vježbe, a da pritom i ne izlazite iz stana. Teretane u domovima u zadnje su vrijeme postale iznimno popularne zbog nekoliko razloga. Prvo, nije potreban izlazak iz stana niti posebna priprema za početak vježbanja. Tempo i intenzitet određujete sami, a dugoročno ćete primijetiti i višak novca na računu koji bi inače potrošili na razne članarine i posebnu opremu.

Stephanie Mansour poznata je fitness trenerica i autorica nekoliko knjiga o vježbanju, a u posljednje vrijeme specijalizirala se za izradu vježbi koje možete raditi kod kuće. Za svoju emisiju Step It Up with Steph pripremila je prijedlog stvari koje su vam zaista potrebne ako želite napraviti malu oazu za vježbanje u vašem domu.

Osim podloge za vježbanje, ove četiri stvari će vam, zbog svoje multifunkcionalnosti i mogućnosti primjene, dobro doći.

Elastične gume pružaju otpor u oba smjera, što znači da su vaši mišići opterećeni iz različitih kutova. To pojačava intenzitet treninga i prisiljava mišiće da rade jače i učinkovitije. Kada kontrahiramo mišiće, oni postaju kraći i snažniji. Elastike djeluju na suprotan način, napetost raste što se više protežu te na taj način pružaju kontinuitet i najprirodniji otpor našim mišićima.

Mini bands je efikasan i raznovrstan alat za trening koji se može koristiti za povećanje snage i stabilnosti gornjeg i donjeg dijela tijela. Elastični prsten idealan je za lateralne pokrete, aktivaciju kukova i stražnjice te stabilizaciju ramena. Posebno je koristan za sve sportske igre, razvoj agilnosti, brzine i koordinacije sportaša, kao i za vježbe oblikovanja, mršavljenje, trening s otporom, vježbe snage, rehabilitaciju, oporavak nakon poroda i sl.

Medicinka je još jedan odličan komad opreme koji možete dodati u svoju teretanu. U osnovi se radi o otežanoj lopti za trening snage. Ona može dvostruko otežati bilo koji trening samo tako da je držite dok izvodite neku vježbu. Može se kupiti u različitim težinama, a usmjerena je na vježbanje cijelog tijela.

Balans ploča platforma je namijenjena izvođenju proprioceptivnih vježbi. Gornja ploha obično je izrađena od protukliznog materijala. Proprioceptivne vježbe nekada su se koristile u rehabilitacijske svrhe, a danas su postale gotovo neizostavan dio preventivnog i razvojnog kondicijskog treninga. Vježbe na ploči ne bi se trebale izvoditi dulje od 10 minuta u kontinuitetu zbog opadanja živčano-mišićne razdražljivosti.

Još jedna od stvari koje su dosta praktične, zbog toga što ne zauzimaju previše prostora, kombinirane su sprave koje omogućuju trening više dijelova tijela. Malo su skuplje, ali dosta zahvalne za skučenije prostore. Koji je sljedeći korak? Postoje desetke aplikacija i web stranica koje nude besplatno vodstvo kroz treninge i vježbe. Možete pronaći sve – od treninga joge, do vježbi za cijelo tijelo. Na vama je samo da ustrajete.

IZVOR: INDEX.HR