Komičarka Marina Orsag o najboljim doživljajima sa svojih brojnih putovanja
Destinaciju za koju ćemo izdvojiti svoj novac i dragocjeno vrijeme ponekad je teško odabrati. Prokrčiti put kroz šumu preporuka i opcija te pritom ...
Blagdansko vrijeme donosi miris cimeta, toplinu doma i, naravno, neizostavne božićne kolače koji vraćaju u djetinjstvo.
Vjerujemo da su mnogi od vas jedva dočekali ovaj period, međutim, znamo i da, kada se radi o pripremi božićnih kolačića, ponekad je izazov pronaći recepte koji su jednostavni, pouzdani i ukusni.
I, naravno, oni koji će uspjeti iz prve, posebice ako ste početnica u pečenju i pripremi kolača. Bez obzira na to jeste li iskusni ili tek početnik u čarima kuhinje, ovi recepti su savršen izbor za nadolazeće blagdane. Svaki od njih jednostavan je i pristupačan i ne zahtjeva puno pripreme. Dovoljno je da proučite postupak kako treba i nabavite potrebne namirnice te krenete u realizaciju.
Pročitajte: Tri recepta za plant-based proteinske juhe koje će vas grijati cijelu zimu
1 šalica čokolade (narezane na komadiće)
1/4 šalice maslaca (otopljenog)
1/2 šalice smeđeg šećera
1/4 šalice agavinog sirupa (ili drugog veganskog zaslađivača)
2 žlice veganskog jogurta (bez šećera)
1 žličica ekstrakta vanilije
1 1/2 šalice brašna
1/4 šalice kakaa
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje. U zdjeli, pomiješajte čokoladu s otopljenim maslacem, smeđim šećerom, agavinim sirupom, veganskim jogurtom i ekstraktom vanilije. Dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sol, pa dobro promiješajte dok se svi sastojci ne spoje. Po želji, dodajte veganske čokoladne kapljice u smjesu.
Uzmite žlicu tijesta i oblikujte kuglice. Stavite ih na pripremljeni lim s razmakom između kuglica. Pecite 10-12 minuta ili dok kolačići ne postanu čvrsti na dodir. Ostavite ih da se potpuno ohlade prije posluživanja.
1 1/2 šalica kokosovih pahuljica (plus dodatne za valjanje)
1 šalica bademovog brašna
1/2 šalice agavinog sirupa (ili drugog veganskog zaslađivača)
1/4 šalice kokosovog ulja (otopljenog)
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
Pomiješajte kokosove pahuljice, bademovo brašno i sol u velikoj zdjeli. Dodajte agavin sirup, otopljeno kokosovo ulje i ekstrakt vanilije. Dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ostavite smjesu u hladnjaku oko 15-20 minuta da bi se stvrdnula i olakšala oblikovanje kuglica. Nakon što je smjesa dovoljno odstajala, oblikujte male kuglice promjera oko 2,5 cm. Uvaljajte svaku kuglicu u dodatne kokosove pahuljice zato da biste ih obložili. Stavite kuglice u hladnjak na još 30 minuta da bi se stvrdnule i dobile bolju teksturu.
1 šalica brašna
1/2 šalice kakaa
1/2 šalice šećera
1/2 šalice veganskog maslaca
1/4 šalice biljnog mlijeka (poput bademovog ili sojinog)
1 žličica ekstrakta vanilije
1/2 šalice nasjeckanih oraha
1/2 šalice suhih brusnica
prstohvat soli
1/2 žličice praška za pecivo
Zagrijte pećnicu na 180 °C. U zdjeli pomiješajte brašno, kakao, šećer, sol i prašak za pecivo. Dodajte veganski maslac, biljno mlijeko i ekstrakt vanilije te dobro izmiješajte. Umiješajte orahe i brusnice u smjesu. Oblikujte male kuglice i stavite ih na lim za pečenje. Pecite 10-12 minuta.
2 šalice brašna
1/2 šalice smeđeg šećera
1/4 šalice melase
1/2 šalice kokosovog ulja (otopljenog)
1 žličica mljevenog đumbira
1 žličica cimeta
1/2 žličice mljevenih klinčića
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
Zagrijte pećnicu na 180 °C. U zdjeli pomiješajte brašno, smeđi šećer, đumbir, cimet, klinčiće, prašak za pecivo i sol. Dodajte melasu i otopljeno kokosovo ulje, pa dobro promiješajte. Zamijesite tijesto, oblikujte kuglu i ostavite da odstoji u hladnjaku 30 minuta. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini i režite oblike po želji. Pecite 10-12 minuta.
200 g mljevenih badema
100 g šećera
korica i sok od 1 naranče
1 jaje
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
Pomiješajte mljevene bademe, šećer, koricu i sok od naranče. Dodajte jaje, prašak za pecivo i prstohvat soli te dobro promiješajte. Oblikujte tijesto u valjak i stavite ga u hladnjak da se stisne. Izrežite valjak na prutiće i pecite ih na 180 °C oko 12-15 minuta.
Pročitajte: Ove namirnice bogate vlaknima trebali biste uvrstiti u svoj jelovnik
Foto: ASIFE; MillefloreImages iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels,