Recepti za bebe i djecu: Kako napraviti domaći jogurt

by | 23 veljače, 2014

Jogurt se radi isključivo od kuhanog, steriliziranog mlijeka. Najjednostavnije ga je pripremiti od trajnog (UHT) mlijeka. Postoji puno načina za pripremu domaćeg jogurta, a ovaj je najjednostavniji.

Potrebno je:

  • plastična termos-boca od dvije litre
  • dvije litre trajnog mlijeka
  • 2-3 dl običnog, kupovnog jogurta, po vlastitom izboru
  • mikrovalna pećnica
  • lijevak, stakleni vrč od dvije litre (prethodno opran vrućom vodom), ili nekoliko steriliziranih teglica

Mlijeko se ulije u termosicu i stavi 3-4 minuta u mikrovalnu kako bi se zagrijalo na 37-38 stupnjeva Celzijevih. Zatim se uz miješanje doda jogurt, zatvori se i ostavi da odstoji 6–8 sati. Što je mlijeko toplije i što duže stoji, to je jogurt kiseliji. Nakon toga, pomoću lijevka prelijte jogurt u teglice ili vrč, poklopite i stavite u hladnjak. Konzumirajte ga u sljedećih pet dana.

Autor: Life Content