

Jogurt se radi isključivo od kuhanog, steriliziranog mlijeka. Najjednostavnije ga je pripremiti od trajnog (UHT) mlijeka. Postoji puno načina za pripremu domaćeg jogurta, a ovaj je najjednostavniji.

Potrebno je:
- plastična termos-boca od dvije litre
- dvije litre trajnog mlijeka
- 2-3 dl običnog, kupovnog jogurta, po vlastitom izboru
- mikrovalna pećnica
- lijevak, stakleni vrč od dvije litre (prethodno opran vrućom vodom), ili nekoliko steriliziranih teglica
Mlijeko se ulije u termosicu i stavi 3-4 minuta u mikrovalnu kako bi se zagrijalo na 37-38 stupnjeva Celzijevih. Zatim se uz miješanje doda jogurt, zatvori se i ostavi da odstoji 6–8 sati. Što je mlijeko toplije i što duže stoji, to je jogurt kiseliji. Nakon toga, pomoću lijevka prelijte jogurt u teglice ili vrč, poklopite i stavite u hladnjak. Konzumirajte ga u sljedećih pet dana.
Autor: Life Content



