Imamo recept za linzere s pistacijom koje morate isprobati ovih blagdana


Još od prošlogodišnje pomame za popularnom Dubai čokoladom, pistacije su postale ultimativan foodie trend. Čokolade, namazi, pa čak i slani recepti s pistacijama vladaju mrežama, a zasigurno će se naći i na našim blagdanskim tanjurima. Ako već razmišljate o tome koje slastice pripremiti za nadolazeće blagdane, imamo sjajan recept za božićne linzere s pistacijom.
Linzeri su apsolutni blagdanski klasik. Potječu iz austrijskog grada Linza te su jedni od najstarijih i najprepoznatljivijih božićnih keksića. Tradicionalno se pripremaju od brašna, maslaca i šećera, a premazuju se džemom od ribiza ili malina. Prvi recepti datiraju još iz 17. stoljeća, a tijekom godina osmišljene su razne inačice, pa tako i ova s pistacijom koju ovog prosinca morate isprobati.
Linzeri s pistacijom
Sastojci:
100 g oguljenih i neslanih pistacijinih jezgra
230 g glatkog brašna
1/4 čajne žličice soli
150 g neslanog maslaca
120 g šećera
1 jaje
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
150 g šećera u prahu za posipanje
150 g namaza od pistacija
Priprema:
Usitnjavajte jezgre pistacije u blenderu dok ne dobijete fine mrvice. Stavite mrvice u zdjelu pa dodajte brašno i sol pa sve zajedno promiješajte. U velikoj zdjeli umutite maslac i šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Umiješajte jaje i ekstrakt vanilije dok smjesa ne postane glatka i ujednačena. Dodajte suhe sastojke i sve zajedno izmiješajte kako biste dobili glatko tijesto za kekse. Spljoštite tijesto u okrugli oblik i zamotajte u prianjajuću foliju. Stavite u hladnjak da se hladi sat vremena. Na radnu površinu stavite veliki list papira za pečenje i posipajte brašno. Razvaljajte tijesto na debljinu od 0,5 cm pa izrežite paran broj keksića u željenom obliku. Polovici keksa dodajte rupicu na sredini.
Pažljivo premjestite sve kekse na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući između njih malo prostora. Stavite ih natrag u hladnjak na 30 minuta (ili u zamrzivač na 15 minuta) neka se ohlade. Hlađenje tijesta pomoći će da linzeri zadrže oblik u koji ste ih izrezali. U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 180 °C. Pecite linzere 15 minuta, okrećući pleh na pola pečenja. Izvadite i pričekajte da se ohlade na plehu, a onda namažite pistacijinu kremu preko cijelih keksa u obliku božićnog drvca. Dobar tek!
FOTO: Pinterest/@jessie.bakes.cakes





