Recept za dijetalni obrok: Napitak od krastavaca, kelja, jabuke i špinta

by | 6 ožujka, 2013

Voće i povrće najbolji su prijatelji našeg tijela, posebno ako ih konzumiramo sirove i svježe. Upravo zbog toga donosimo vam ideju za ukusan i zdravi napitak koji se trenutno probavlja, zamjenjuje međuobrok, pomaže kod mršavljenja i jača tijelo i duh. Krastavac, kelj, jabuka i špinat 4 su heroja koje će vaše tijelo doslovno progutati.

Špinat: Sadrži vitamine A, C, B6, E te brojne minerale poput željeza, magnezija, mangana, kalcija i kalija. Zeleni listovi prepuni su klorofila koji pomaže u obnavljanju crvenih krvnih zrnaca i vrlo brzo povećava energiju. Jača živce i imunitet, njeguje kožu i kosu te pozitivno djeluje na probavu.

Krastavac: Od minerala sadrži kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, cink, mangan, bakar i selen. U krastavcu ima vitamina C, K, B kompleksa, riboflavin, niacin i kolin. Bogat je vlaknima i beta-karotenom. Uklanja toksine iz tijela, potiče rad bubrega i žuči te štiti organizam od kancerogenih tvari.

Jabuka: Sadrži brojne vitamine i minerale, prepuna je kalija i aminokiselina te sadrži više od 10 posto dnevne količine vlakana koju preporučuju stručnjaci za prehranu. Zahvaljujući pektinu i polifenolu jabuke djeluju na smanjenje udjela kolesterola i sprječavaju njegovo nakupljanje u krvnim žilama, poboljšano pamćenje, koncentraciju i pomaže kod mršavljenja.

Kelj: Izuzetno je bogat mineralima i to manganom, kalcijem, željezom i magnezijem te vitaminima C, A, K i B te beta-karotenom i luteinom. Karotenoidi, kojima kelj obiluje, moćni su antioksidansi koji štite stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala te sprječavaju štetne utjecaje UV-zračenja na oči. Moćan je u borbi protiv virusnih infekcija te sprječava razvoj dijabetesa, što znači da je idealan dijetalni obrok.

ZDRAV DIJETALNI OBROK U ČAŠI

Sastojci:

  • 250 g mladog špinata
  • 1 manja ili 1/2 veće glavice zelene salate
  • 1 jabuka
  • 1 krastavac

Priprema:
Svježe namirnice dobro operite u hladnoj vodi. Krastavac i jabuku narežite na šnite, a salatu natrgajte na komade kako biste ih lakše usitnili. Povrće izmiksajte u blenderu dok ne dobijete glatki, gusti napitak. Po želji dodajte malo limuna i vaš obrok u čaši koji pršti zdravljem je spreman.

Savjet:
– Količinu povrća i voća možete slobodno povećati po želji.
– U salatu možete iscijediti malo limuna, a ako jabuka nije dovoljno slatka i žlicu meda.
– Napitak popijte kao međuobrok ili ga popijte umjesto kasne večere.
– Umjesto običnog kelja isprobajte još ukusniji kelj pupčar.

Izvor: zadovoljna.hr