Razmišljate li o tome da udomite psa? Evo što trebate znati

Plemenito djelo koje pruža brojne dobrobiti za zdravlje

by | 4 svibnja, 2021
kućni ljubimac, pas

Pas je čovjekov najbolji prijatelj. Utječe na vaše zdravlje srca i srčanožilno zdravlje, potiče razinu dnevnih tjelesnih aktivnosti zbog šetnja te općenito poboljšava raspoloženje. Možda ste već čuli za frazu “udomi, ne kupuj”. Upravo o tome prvo razmislite kad odlučite nabaviti novog psa. Postoji na tisuće napuštenih psa na svijetu kojima je potrebno udomljavanje, a prije svega ljubav i sigurnost.

U godišnjem istraživanju Dogs Trust izvijestio je da je u različitim mjestima (azilima za pse) u 2020. godini bilo 37.283 neželjenih pasa, a 3.463 psa su, nažalost, eutanazirana kako bi se ublažio pritisak na azile i spriječila prenapučenost.

Udomljavanje psa

Nabavka novog psa nije odluka koju donosite preko noći. Ako razmišljate o tome, svakako se odlučite za udomljavanje, a ne kupovinu. Proteklih godina svjedočimo brojnim prijevarama kad je u pitanju prodaja psa – od ilegalnog švercanja i prodavača do prodaje uvezenih i bolesnih štenaca te internetskih prijevara.

Pas = nezamjenjiva ljubav

Kao što smo već naveli, brojne su dobrobiti za zdravlje koje vam može pružiti pas. Prije svega, potaknut će vas na svakodnevnu šetnju i omogućiti da s njim provedete kvalitetno vrijeme jer su oni posebno vezani uz svoje vlasnike. U danima depresije i tuge, navest će vas na maženje što će vam uvelike pomoći da izliječite svoje stanje.

Prije nego što se odlučite za psa, budite spremni i dobro razmislite možete li si priuštiti tu obvezu te imate li dovoljno vremena da se o njemu brinete kako treba (od njege, dresure…). Istražite različite pasmine – što vole, što ne, koje su pogodne za obitelji, kakve zdravstvene probleme biste mogli očekivati (npr., genetski)… Odaberite psa koji odgovara vašem karakteru i životnom stilu. Razmislite o svemu – od veličine, njege i potrebe psa do vašeg karaktera, stila života i prostora u kojem živite.

U svakom slučaju, nezamjenjiv je osjećaj imati kraj sebe psa – pravog prijatelja. (Pročitajte: Mini vodič: Kako odabrati psa koji odgovara vašim godinama)

FOTO: Dominika Roseclay/Pexels