Mini vodič: Kako odabrati psa koji odgovara vašim godinama

by | 4 siječnja, 2020

Selektivno parenje različitih pasmina pasa dovelo je do evolucije pasmina kako bi se zadovoljile potrebe ljudi. Ovčari su pomagali u čuvanju ovaca, terijeri su čuvali farme od miševa, tibetski mastif je štitio monahe od opasnosti koje su prijetile samostanima. Kako je vrijeme prolazilo, tako je selektivno parenje dovelo do širokog izbora pasmina s osobinama koje mogu pomoći ljudima u raznim aktivnostima.

Najveći zadatak za današnje pse je taj da ljudima budu dobro društvo. Mnogo je zdravstvenih povlastica koje dolaze s ovim ljubimcem, pogotovo kako starite.

Studije su pokazale da vam ljubimci održavaju krvni tlak i tjeraju vas da budete fizički aktivniji, samim tim pomažu vam da održite zdravu kilažu. Pas može poboljšati vaš društveni život jer vlasnici pasa najviše vole razgovarati s drugim vlasnicima. Oni su manje pod stresom i manje su anksiozni od ljudi koji ne posjeduju ljubimca.

Zašto je važno izabrati pravu pasminu psa

Vrlo je važno obaviti malo istraživanje prije nego što udomite ljubimca. Svi smo drukčiji i neki udomitelji traže posebne karakteristike kod psa.

Ako tražite ljubimca koji će ležati s vama na kauču i gledati televizor, onda želite udomiti psa mirnog karaktera. Ili biste mogli udomiti starijeg psa. Redovito šetate i uživate u tome? Potražite psa s više energije i psa koji voli šetnje u prirodi. Treba vam pas koji će štititi vas i vašu obitelj? U tom slučaju trebali biste izabrati veću rasu čiji je instinkt da zaštiti.

Potrebno je da nađete psa koji će se uklopiti u vaš način života, ali i psa koji će odgovarati vašem karakteru. On će biti vaš najbolji prijatelj, željet ćete stariti zajedno. Održavajte vašeg psa zdravim, kao što i on vas čini.

Osobine psa koje biste trebali uzeti u obzir pri udomljavanju

1. Zdravlje i prosječan životni vijek

2. Veličina i snaga

3. Razina energije

4. Lako dresiranje

5. Godine.

1. Zdravlje i prosječan životni vijek

Kad odlučite udomiti psa, ništa vam ne treba biti važnije od njegovog zdravlja. Udomljavanje novog psa ili šteneta zahtijeva da budete upoznati s njegovim potencijalnim genetičkim problemima koji bi kasnije mogli predstavljati problem.

Nasreću, postoje testovi koji su dostupni za uzgajivače. Oni im pomažu da detektiraju genetičke abnormalnosti kod odraslih pasa kako bi izbjegli parenje s onima koji imaju visok rizik obolijevanja od genetičkih bolesti.

2. Veličina i snaga

Nije iznenađenje da su velike pasmine pasa i snažne. Ono što nas može iznenaditi jačina je nekih manjih pasmina. Pasmine poput Jack Russell terijera i špica imaju manje od šest kila, ali su vrlo snažne i energične. Biranje psa po veličini i jačini osigurat će da ste izabrali pratitelja za cijeli život.

3. Razina energije

Ljubimci svoje vlasnike održavaju aktivnim i zdravim. Kada imate psa, vrlo je lako biti aktivan jer pas zahtijeva šetnju. Psi čija je razina energije viša moraju imati dvije ili tri šetnje na dan. Pogledajte svoj raspored i razmislite koliko vremena možete posvetiti dodatnim šetnjama i imate li snage za njih.

4. Lako dresiranje

Ne postoji bolje društvo od inteligentnog i pravilno dresiranog psa. Dresiranje je važan dio socijalne interakcije. Ove je rase najlakše dresirati:

1. Border Koli

2. Pudl

3. Njemački ovčar

4. Zlatni retriver

5. Doberman

6. Šetlandski ovčar (Lesi)

7. Labrador retriver.

5. Godine

Svi dobro znamo da je štenad neodoljiva, ali oni nisu najbolji izbor za starije vlasnike. Razmislite o udomljavanju starijeg psa jer su oni dobro dresirani i ne zahtijevaju mnogo pažnje. Oni su najsretniji kad s vama uživaju na krevetu i gledaju televizor.

Kao što su nama potrebni vitamini i suplementi kako bismo ostali zdravi, isto vrijedi i za psa. Ako želite izbjeći ozbiljne probleme koje starost sprema za vašeg ljubimca, pitajte veterinara da vam da listu vitamina koji su dobri njega.

Plan B

Ovo nije nešto o čemu bismo voljeli da razmišljate, ali – što će biti s ljubimcem ako se vama nešto dogodi? Morate imati plan u slučaju da se dogode nepredviđene okolnosti. Često ljubimci ostavljeni bez plana završe u skloništu. Šanse da ih netko udomi su jako male. Razgovarajte s veterinarom, obitelji i prijateljima i vidite koje su vam opcije. Bit ćete mirniji kada budete znali da je vaš ljubimac zbrinut u slučaju da se vama nešto dogodi.

Zapamtite, odabrati psa koji će stariti s vama nije laka odluka. Uzmite vremena i istražite sve opcije. Razgovarajte s obitelji i prijateljima kako biste dobili drugo mišljenje. Pravi ljubimac bit će odličan dodatak za vaš dom.

IZVOR: INDEX.HR