Može li razgovor o zajedničkom novcu spasiti vezu koja ima klimave temelje?

by | 10 travnja, 2020

Upravo je to rezultat australskog istraživanja koje se bavilo nacionalnom srećom, kako piše 7News. Oko dvije trećine ispitanika, njih 67 posto, ustvrdili su kako u 2020. godini planiraju uložiti značajan trud i vrijeme u fizičku spremu i zdravlje. Manje od pola njih, oko 49 posto, fokus stavljaju na upravljanje novcem i financijsku stabilnost. U studiji je sudjelovalo 2000 ispitanika, a nositelji studije su zabilježili da je 76 posto onih kojima su u fokusu financijski ciljevi izjavilo kako im je romantična veza “dobra” ili “fantastična”. Samo njih 36 posto bez financijskog plana navodi sličan uspjeh u romantičnom smislu.

Stručnjakinja za životno zadovoljstvo, Melissa Ambrosini iz Queenslanda, kaže kako su ona i suprug Nick Broadhurst živući dokaz da je financijska otvorenost u vezi temelj sretnog doma. Dogovorili su se da će jedanput na mjesec razgovarati o troškovima i prihodima te bilježiti zajedničke financijske ciljeve.

“Taj ritual za nas je promijenio vezu jer se tako usklađujemo i trudimo se da zajedno idemo u istom smjeru”, izjabila je. S razgovorima su započeli 2013. godine, na početku veze. Predložio ih je njezin suprug.

“Otvoreni dijalog i osjećaj da možemo razgovarati o financijama najbolja je stvar koju smo učinili za našu vezu”, ustvrdila je ona. Psihologinja Suzy Green istaknula je kako su upravo financije često tabu tema među parovima.

“Mnogi osjećaju sram, osobito ako ne stoje financijski dobro. Smatraju da je razlog financijskog neuspjeha neka njihova karakterna mana”, rekla je dr. Green. Pojasnila je kako je u početku neugoda u takvim razgovorima normalna, no da je, recimo, početak nove godine idealna prilika za postavljanje zajedničkih ciljeva u financijskim smislu.

“Ako krenete u takav razgovor proaktivno i sa željom da poboljšate stanje, to će paru dati dodatnu energiju za rad, ne samo na financijskim nego i na drugim životnim ciljevima”, zaključila je ona.

IZVOR: 24SATA.HR