Vodič kroz najbolje lokacije za rafting u Hrvatskoj i okolici

by | 14 lipnja, 2024
rafting lokacije hrvatska okolica

Rafting je definitivno iskustvo koje pruža dozu adrenalina i nezaboravan dan proveden u prirodi, a evo i lokacija na kojima upravo to možete ostvariti!

Bilo da ste iskusni rafter ili početnik u potrazi za avanturom, hrvatske rijeke (i one u okolici) pružaju idealne uvjete za sve razine iskustva. Upravo je ljeto idealno za ovakvu vrstu aktivnosti, ali i zato što je najbolje vrijeme za rafting upravo vrijeme od proljeća do rane jeseni kad su vodostaji rijeka najviši.

Razne agencije organiziraju rafting ture pa pogledajte što nude i organizirajte adrenalinski odmor već ovog ljeta.

Ako se odlučite na ovu aktivnost, svakako preporučujemo da budete odgovorni – uvijek koristite sigurnosnu opremu (kacige, prsluke) i slušajte upute vodiča.

Najbolje lokacije za rafting diljem Hrvatske

Cetina

Cetina je najpoznatija rafting rijeka u Hrvatskoj. Duga je 101 km i nudi razne sekcije za rafting, od mirnijih dijelova za početnike do uzbudljivih brzaka za iskusnije raftere.

U tri sata organizirane ture možete tijekom prijepodneva ili poslijepodneva istražiti cijelu Cetinu kroz rafting.

Osim raftinga, područje oko Cetine nudi mogućnosti za kanuing, zipline, planinarenje te istraživanje špilja. Osim toga, ovo je idealno mjesto za piknik i odmaranje.

Zrmanja

Zrmanja je rijeka poznata po svojoj nevjerojatnoj ljepoti, s kristalno čistom vodom i dubokim kanjonima. Ova rijeka nudi raznolike dionice za rafting, koje su pogodne za obitelji i početnike, ali i za one koji traže izazove.

Sama rijeka duga je 69 kilometara, a zbog svog položaja i mjesta, savršena je za sportove u vodi poput raftinga.

Osim toga, nikako ne zaboravite da rijeka  Zrmanja prolazi kroz Nacionalni park Velebit, što pruža priliku za istraživanje jedne od najljepših prirodnih rezervata u Hrvatskoj. Tu su i rafting, kajakarenje, planinarenje i istraživanje kanjona, čime itekako možete dodatno upotpuniti vrijeme.

Kupa

Rijeka Kupa jedna je od najdužih rijeka u Hrvatskoj koja prolazi kroz prekrasan Gorski kotar.

Nudi mirnije vode koje su idealne za obiteljski rafting i početnike, a cijela ruta traje otprilike tri sata – dakako, uz stajanje za skakanje s litica i kupanje.

Za Kupu je specifično to da se rafting obično organizira za vrijeme većeg vodostaja rijeke, obično na proljeće i jesen.

Tijekom ljeta, Kupa je posebno zanimljiva za kupanje zbog svojih čistih i osvježavajućih voda. Istovremeno to znači da je savršena za plivanje, vožnju kanuom, ribolov, planinarenje i biciklizam, a područje oko rijeke nudi brojne staze za šetnju i istraživanje prirode.

Mrežnica

Rijeka Mrežnica jedna je od najčišćih i najljepših rijeka u Hrvatskoj. Duga je 93 km, a karakteristična po svojim brojnim slapovima, od kojih su mnogi stepenasti.

Idealna je za one koji traže mirniji rafting doživljaj jer ima dosta blažih brzaka i brojne prirodne bazene, a cijela ruta traje oko 2-3 sata.

Una

Rijeka Una nudi nekoliko rafting ruta koje su pogodne za sve razine iskustva. Dio rijeke koji se nalazi u Hrvatskoj savršen je za one koji traže mirniji rafting doživljaj.

Ovo je zapravo prirodna granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a možete birati između tri “puta” na rijeci: Štrbački Buk – Lohovo je najatraktivniji dio rijeke Une, pružajući najviše uzbuđenja na dužini od 15 kilometara.

Ova četverosatna dionica nije preporučljiva za djecu mlađu od 16 godina. Costello – Grmuša predstavlja zanimljivu dionicu dužine 13 kilometara, pogodnu za početnike, a prolazi se za dva i pol do tri sata. Dionica Costello – Bosanska Krupa nalazi se u nižem dijelu toka rijeke Une i traje oko pet sati.

Dobra

Rijeka Dobra nosi titulu rodnog mjesta raftinga u Hrvatskoj. Poznata je po svojim brzacima i izazovnim dijelovima (iako joj ime govori baš suprotno), osobito tijekom proljeća kad je vodostaj visok. Idealna je za iskusne raftere koji traže adrenalin i uzbuđenje, a najčešće rafting počinje upravo kod Ogulina.

Korana

Kod rijeke Korane možete birati spuštanje u većim ili manjim čamcima za rafting, a isto tako i između pregršt programa koji su prilagođeni različitim potrebama i željama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mile (@milemarinkovic1)

Drina

Rijeka Drina nalazi se na granici između Bosne i Hercegovine i Srbije, a nudi mirnije dijelove za rafting, ali i nekoliko brzih sekcija koje su izazov za iskusne raftere.

Soča, Slovenija

Rijeka Soča je poznata po svojoj smaragdno zelenoj vodi i prekrasnim alpskim pejzažima. Ovo je jedno od najpoznatijih rafting odredišta u Europi. Soča nudi raznolike dionice, od mirnijih za početnike do izazovnih brzaka za iskusne raftere, a mnogi kažu da je upravo Soča jedna od ljepših rijeka upravo za ovaj adrenalinski sport.

Boka – Trnovo je jedna od najpopularnijih za rafting. Počinje kod spektakularnog vodopada Boka, jednog od najviših u Sloveniji, i završava u selu Trnovo ob Soči. Ova ruta nudi mješavinu mirnih dijelova i uzbudljivih brzaka, idealna je za raftere svih razina iskustva.

Pročitajte: Vodič kroz najuzbudljivije adrenalinske parkove u Hrvatskoj 

Foto: Instagram, Wirestock iStock/Getty Images Plus via Getty Images