Puretina sa suhim voćem

by | 26 svibnja, 2013

Sastojci:

  • 700 g purećeg bijelog mesa
  • 100 g mesnate slanine
  • 70 g suhih šljiva
  • 70 g suhih marelica
  • 60 g kikirikija
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 glavica luka
  • 0,5 dl sojinog umaka
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • 200 g riže
  • šafran
  • 1 žlica gustina
  • 3 žlice ulja
  • sol, papar

Priprema:

1. Luk nasjeckati, mesnatu slaninu, marelice i suhe šljive na štapiće, a češnjak što sitnije nasjeckati. Puretinu narezati na krupnije kocke.
2. Na malo ulja popržiti luk i češnjak sa slaninom.
3. Dodati pureće bijelo meso i kratko popržiti da promijeni boju. Zatim doliti bijelo vino i pirjati na umjerenoj temperaturi dok meso ne omekša. Za vrijeme pirjanja po potrebi dolijevati vodu.
3. Pred kraj pirjanja dodati suhe marelice i šljive, sjeckani list peršina, umak od soje i kikiriki.
4. Pirjati dok svi sastojci ne omekšaju. Potom u jelo dodati gustin, začiniti po želji i kratko prokuhati da se dobije odgovarajuća gustoća.
5. Rižu skuhati u slanoj vodi s malo šafrana i nekoliko kapi ulja. Zatim ju ocijediti i poslužiti kao prilog uz gotovo jelo.

Izvor: Dobra hrana