Miris vagine: što je normalno, a što nije?

by | 11 veljače, 2020

Glumica Gwyneth Paltrow poznata je po bizarnim trendovima. Tako je u 2020. uplovila lansiravši na tržište svijeću koja, kako kaže, miriše poput njene vagine. Prema pojašnjenju koje je dala, sve se dogodilo sasvim slučajno. S parfumerom Douglasom Littleom je isprobavala mirise i odjednom uskliknula: “Ovo miriše poput moje vagine”. I tako je rođen novi proizvod njenog brenda Goop.

Ako je za vjerovati glumici, njezina vagina miriše poput spoja geranija, citrusnog bergamota, cedrovine i damask ruže. Brinete se jer vaš spolni organ nema cvjetnu ili voćnu notu? Nema potrebe.

“Vagina ne bi trebala mirisati poput ružičnjaka”, tvrdi za časopis Health ginekologinja Sherry Ross.

“Vagina ima poseban miris. Ovisno u datumu u mjesecu, vaginalni iscjedak, kao i konzistencija, mogu mijenjati miris”, dodaje.

Što se smatra normalnim mirisom vagine?

Teško je točno pojasniti kako miriše zdrava vagina jer svaki spolni organ ima drugačiji miris, kako tvrdi dr. Ross. No, neke žene opisuju normalan miris riječima zemljan, zreo, oštar ili blago kiselkast.

“Ključno je znati što je vaš ‘normalan’ miris. Svaka žena će prepoznati kada se on promijeni i postane neobičan. Vagina je posebno osjetljiva na različite promjene u svakodnevnom okruženju, tako da sve može utjecati na njezin miris”, ističe dr. Ross.

Što uzrokuje promjene vaginalnog mirisa?

Čimbenici koji utječu na miris vagine su uporaba antibiotika, tuširanje, spermicid, novi seksualni partneri i učestalost seksa, kako kaže dr. Ross. Promjene razine hormona uzrokovane trudnoćom, dojenjem ili menopauzom također mogu promijeniti vaš miris. Infekcije vagine, uključujući gljivice, bakterije i spolno prenosive infekcije, promijenit će vaš miris, kao i duže nepromijenjen tampon.

“Ti čimbenici ne samo da mogu izazvati čudan miris nego mogu uzrokovati druge neugodne simptome”, upozorava liječnica.

Zapravo, ako nešto nije u redu s vašom vaginom, vjerojatno je da ćete osjetiti i druge simptome osim promjene mirisa.

Kako prepoznati da je promjena mirisa vagine znak zdravstvenog problema?

Vaginalne infekcije obično uključuju svrab, peckanje, crvenilo i oticanje spolnog organa, kao i promjenu mirisa. Ako je miris snažan i podsjeća na ribu, to može ukazivati na bakterijsku vaginozu ili trihomonijazu. Sumnjate li na infekciju, važno je javiti se liječniku kako bi se napravile pretrage i prepisala ispravna terapija.

Promjena prehrane također može uzrokovati promjenu mirisa vagine. Određena hrana remeti osjetljivu pH ravnotežu vagine što može dovesti do neugodnog mirisa. Prema dr. Ross, promjena mirisa najčešće se javlja ako konzumirate češnjak, luk, mentu, kurkumu, sireve s plijesni, kupus, cvjetaču, šparoge, crveno meso i ocat. Pušenje, alkohol i nepijenje dovoljno vode također mogu promijeniti miris vagine.

Važan faktor je i higijena. Spolni organ, baš kao i svaki drugi dio tijela, treba održavati čistim.

“Vagina ima znojne žlijezde i folikule dlaka, što može privući bakterije i pridonijeti jakom mirisu”, ističe dr. Ross.

Osim toga, vagina je u blizini anusa, zbog čega je iznimno važno održavati to područje čistim kako bi se izbjegli nakupljanje bakterija koje dovode do neugodnog mirisa.

Foto: bruce mars / Pexels

IZVOR: INDEX.HR