


Sastojci:
Za tijesto:
- 500 g krumpira
- 1 manje jaje
- brašno po potrebi
- sol
Za punjenje:
- 150 g feta sira
- 100 g suhe vratine
Za umak:
- 250 g pelata rajčica
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka
- bosiljak
- mješavina začina
- 200 g sira
Priprema:
Tijesto:
1. Krumpir dobro oprati, a potom ga zajedno s korom skuhati u slanoj vodi. Zatim ga ocijediti i ostaviti da se ohladi. Na kraju ga oguliti i ispasirati.
2. Pasirani krumpir pomiješati s jajetom, posoliti po želji te postepeno dodavati po malo brašna i ručno mijesiti dok se ne dobije mekše tijesto. Zamiješeno tijesto oblikovati u valjak promjera 2 cm.
3. Pripremiti nadjev: pomiješati nasjeckanu suhu vratinu s izmrvljenim feta sirom.
4. Posebno pripremiti umak: u blenderu izmiksati pelate rajčice s maslinovim uljem, češnjakom, bosiljkom i začinima po želji. Kratko prokuhati kako bi se dobila željena gustoća.
Završni postupak:
1. Valjak od tijesta narezati na manje komade. Svaki komad istanjiti, u sredinu staviti kuglicu nadjeva od fete i suhe vratine, a potom nadjev obložiti tijestom. Ručno oblikovati punjene njoke.
2. Punjene njoke spuštati u proključalu slanu vodu, pa kada isplivaju na površinu, kuhati ih još minutu (njoke spuštati u nekoliko tura, nikako sve odjednom).
3. Kuhane njoke ocijediti, preliti umakom od rajčica i posipati ribanim sirom.
Izvor: Dobra hrana



