Punjeni biftek

by | 6 veljače, 2013

Sastojci:

  • 1,5 kg junećeg bifteka
  • 1 glavica luka
  • 3 žlice krušnih mrvica
  • 100 g mesnate slanine
  • 250 g pilećih jetrica
  • 1 jaje
  • 50 g riže
  • 1 žlica senfa
  • 1 žlica gustina
  • 1 žličica sjeckanog peršina
  • 4 žlice ulja
  • 2 dl juneće juhe
  • mješavina začina, papar

Način pripreme:

1. Juneći biftek očistiti od žilica, a potom pomoću noža u sredini napraviti udubljenje za punjenje.
2. Pileća jetrica očistiti od opne i žilica pa narezati na kockice.
3. Luk i mesnatu slaninu takođe narezati na kockice.
4. Rižu skuhati u slanoj vodi i procijediti.
5. Na malo ulja popržiti luk, a zatim dodati slaninu te i nju kratko popržiti.
6. Potom dodati pileća jetrica i peći ih dok ne omekšaju. Skloniti sa štednjaka pa dodati rižu, jaje, peršin i mrvice. Začiniti po ukusu i dobro izmiješati.
7. Pripremljenom smjesom napuniti biftek te ga uvezati kuhinjskim koncem kako bi zadržao željeni oblik.
8. U nauljenu tepsiju staviti biftek i preliti ga junećom juhom. Pokriti folijom i peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC 60 minuta. Zatim ukloniti foliju i nastaviti s pečenjem dok ne porumeni.
9. Biftek izvaditi, a masnoću u kojoj se pekao ocijediti. Sat vremena od pečenja dodati razmućeni gustin s malo vode i senf. Doliti 2 dl vode i kratko prokuhati da se dobije odgovarajuća gustoća.
10. Pripremljenim umakom preliti biftek i poslužiti ga uz prokuhano povrće po želji.

Izvor: Dobra hrana