Punjene tikvice

by | 4 listopada, 2013

Sastojci:

  • 4 mlade tikvice
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 300 g mješanog mljevenog mesa
  • 200 g pelati rajčica
  • 1 žlica pirea od rajčica
  • 70 g riže
  • 4 žlice ulja
  • 100 g maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 2 dl mlijeka
  • 1 jaje
  • 30 g parmezana
  • muškatni oraščić, bosiljak
  • mješavina začina, sol

Priprema:
1. Tikvice oguliti, uzdužno narezati na pola i izdubiti sredinu.
2. Izdubljenu sredinu tikvica, luk i češnjak, sitno nasjeckati, a rižu posebno prokuhati u slanoj vodi.
3. Na malo ulja propržiti luk i češnjak, te dodati mljeveno meso i pelati rajčice, pa pirjati dok meso ne omekša, a nadjev se ne zgusne. Zatim dodati kuhanu rižu, pire od rajčica, bosiljak i mješavinu začina po želji, te dobro izmiješati.
4. Pripremljenim nadjevom napuniti tikvice.
5. Posebno otopiti maslac u manjoj posudi, te dodati brašno i kratko propržiti da porumeni, a zatim uliti mlijeko i kuhati miješajući cijelo vrijeme. Zgusnuti umak ostaviti da se ohladi, a potom umiješati jaje i začiniti muškatnim oraščićem i mješavinom začina, po želji.
6. Punjene tikvice posložiti u podmazanu podlogu, preliti ih pripremljenim umakom i staviti neka se peku. Pred kraj pečenja, tikvice posipati parmezanom i vratiti u pećnicu da se dopeku.

Izvor: Dobra hrana