


Sastojci:
- 4 mlade tikvice
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 300 g mješanog mljevenog mesa
- 200 g pelati rajčica
- 1 žlica pirea od rajčica
- 70 g riže
- 4 žlice ulja
- 100 g maslaca
- 2 žlice brašna
- 2 dl mlijeka
- 1 jaje
- 30 g parmezana
- muškatni oraščić, bosiljak
- mješavina začina, sol
Priprema:
1. Tikvice oguliti, uzdužno narezati na pola i izdubiti sredinu.
2. Izdubljenu sredinu tikvica, luk i češnjak, sitno nasjeckati, a rižu posebno prokuhati u slanoj vodi.
3. Na malo ulja propržiti luk i češnjak, te dodati mljeveno meso i pelati rajčice, pa pirjati dok meso ne omekša, a nadjev se ne zgusne. Zatim dodati kuhanu rižu, pire od rajčica, bosiljak i mješavinu začina po želji, te dobro izmiješati.
4. Pripremljenim nadjevom napuniti tikvice.
5. Posebno otopiti maslac u manjoj posudi, te dodati brašno i kratko propržiti da porumeni, a zatim uliti mlijeko i kuhati miješajući cijelo vrijeme. Zgusnuti umak ostaviti da se ohladi, a potom umiješati jaje i začiniti muškatnim oraščićem i mješavinom začina, po želji.
6. Punjene tikvice posložiti u podmazanu podlogu, preliti ih pripremljenim umakom i staviti neka se peku. Pred kraj pečenja, tikvice posipati parmezanom i vratiti u pećnicu da se dopeku.
Izvor: Dobra hrana



