Punjene korabe

by | 7 svibnja, 2013

Sastojci:

  • 6 koraba srednje veličine
  • 400 g mljevene junetine
  • 1 glavica luka
  • 1 mrkva
  • 1 dl soka od rajčica
  • 50 g margarina
  • 5 dl mlijeka
  • 2 pune žlice brašna
  • 40 g parmezana
  • 150 g sira
  • 4 žlice ulja
  • miješavina začina, sol

Priprema:

1. Korabe oguliti a zatim ih pažljivo izdubiti tako da stijenke ostanu debljine 5 mm.
2. Ovako pripremljene korabe prokuhati u slanoj vodi da omekšaju pa ih procijediti.
3. Izdubljenu unutrašnjost korabe i mrkvu naribati na krupno, a luk što sitnije isjeckati.
4. Na malo ulja popržiti luk, dodati mrkvu i korabu te i njih kratko popržiti.
5. Potom dodati mlijevenu junetinu i peći je dok ne promijeni boju. Nastaviti sa pirjanjem uz povremeno dolijevanje vode po potrebi.
6. Pred kraj pirjanja dodati sok od rajčice i začine po želji. Pirjati dok svi sastojci ne omekšaju, a višak tekućine ne ispari.
7. Korabe napuniti pripremljenom smjesom.
8. Posebno u manjoj posudi otopiti margarin, dodati brašno i kratko popržiti. Zatim postepeno dolijevati mlijeko i miješati dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati parmezan i začine po želji.
9. U nauljenu vatrostalnu posudu doliti malo bešamel umaka, potom posložiti korabe i preliti ih preostalim bešamelom. Korabe posipati
ribanim sirom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok korabe potpuno ne omekšaju.

Izvor: Dobra hrana