Prva pomoć za ispucale usne

by | 28 studenoga, 2011

Tijekom hladnih dana usne su suhe, hrapave, a na nekim mjestima i pucaju. Kako bi to spriječili mažite ih melemom ili balzamom od prirodnih sastojaka. Postoje i metode duboke hidratacije hijaluronskom kiselinom koja može nahraniti osjetljive usne.

 

Ispucale usne njegujte prirodnim balzamima i pilingom od vode i smeđeg šećera

KARMIN – LOŠE RJEŠENJE
Skrivanje ispucalih usana ružem i sjajilom je loš potez, jer smjesa ruža i odumrlih stancia preko napuklina ne izgleda privlačno. Neki balzami ne hidriraju usne, već isušuju sluznicu i stvaraju sloj koji sprečava usne da apsorbiraju vlagu. Najlošiji su balzami s mentolom. Birajte prirodne proizvode, neutralnih aroma.

NE LIŽITE
Ispucale usne mogu biti bolne i krvave. Mnogi pogrešno misle kako će lizanjem navlažiti usta, ali to nije dobro rješenje. Dobar izbor je da nakapate na usne nekoliko kapi sezamovog ulja. Može vam pomoći i krastavac. Narežite krastavac na srednje tanke kolutove i stavite ih na usne. Iz krastavca će voda polako prelaziti na usne i natapati ih.

UNUTRAŠNJA HIDRATACIJA
Vaša usta će imati koristi i od tekućine koju unosite u organizam. Pijte dosta vode, osigurajte tijelu dovoljne količine vitamina B, željeza i esencijalnih masnih kiselina.

PILING
Ne čupkajte osušene komadiće kože. Umjesto toga, napravite piling smjesom smeđeg šećera i vode. Utrljajte smjesu u usne dok ne postanu meke.