Na temelju ovih osobina možete provjeriti imate li narcisoidnu osobu u svojoj blizini

by | 16 travnja, 2020

Stalna potreba za pažnjom je njihova velika potreba. Trebaju im riječi podrške, da ih volite, divite im se ili odobravate. Većina ljudi je barem jednom u životu nekoga opisala kao narcisoidnu osobu, a terapeuti za to imaju poseban vodič, kako piše MGBRelationships. Terapeuti koriste vodič The Diagnostic and Statistical Manual, a osoba treba ima 55 posto ovih karakteristika da bi se smatrala narcisoidnom osobom.

1. Nadmoć i pravo

Superiornost je broj jedan kada se radi o narcisoidnim osobama. Ovo je različiito od samopouzdanja. Svijet narcisoidnih osoba govori o dobrom/lošem, superiornom/inferiornom i ispravnom/pogrešnom. Postoji hijerarhija, a narcisoidne osobe su uvijek na vrhu i najbolje. Zanimljivo je da također mogu imati isti osjećaj i za najgore – oni su najbolesniji, najgore im je ili najviše su povrijeđeni.

2. Perfekcionizam

Možete ih primijetiti zbog njihove izuzetno velike potrebe da sve bude savršeno. Oni vjeruju da bi trebali biti savršeni, da bi vi trebali biti savršeni, a da bi se događaji trebali odvijati točno onako kako su zamislili. To je jako težak zahtjev, što dovodi do toga da se narcisoidni većinu vremena osjećaju nezadovoljno i jadno.

3. Nemaju granice

Mnogim ljudima nedostaju granice ili redovito prelaze granice drugih ljudi, ali kod njih je to uobičajeno ponašanje. Narcisoidne osobe ne mogu točno vidjeti gdje završavaju oni, a vi započinjete. Ponašaju se poput dvogodišnjaka. Vjeruju da sve pripada njima, da svi misle i osjećaju se kao oni i da sve žele iste stvari.

4. Nedostatak suosjećanja

Narcisoidne osobe nemaju sposobnost da suosjećaju s drugima, ovaj nedostatak empatije odlika je narcisoidnosti. Također mogu biti sebični i samozatajni i obično nisu u stanju razumjeti kako se druge osobe osjećaju. Ova osobina znači da je teško s njima ostvariti odnose.

5. Velika potreba za pažnjom i potvrdom

Stalna potreba za pažnjom je njihova velika potreba. Trebaju im riječi podrške, da ih volite, divite im se ili odobravate. Oni nikad ne osjećaju da je dovoljno jer duboko u sebi vjeruju da ih nitko ne može voljeti. Unatoč svom bespoštednom hvalisanju, i narcisodi su zapravo vrlo nesigurni i boje se. Oni stalno pokušavaju izvući pohvale i odobrenja od drugih kako bi povećali svoj krhki ego, ali bez obzira koliko im je dano, oni uvijek žele više.

Foto: Unsplash

IZVOR: RTL.HR