Protiv mentalnih bolesti najbolje je boriti se vježbanjem

by | 9 veljače, 2020

Anksioznost i depresija su psihičke bolesti modernog vremena, a vježbanjem ih možemo spriječiti ili umanjiti njihove učinke. Od redovnih šetnji do vježbanja ili ekipnih sportova, postoje razne vrste aktivnosti koje vam mogu pomoći dovesti tijelo i um u ravnotežu i zdravo stanje.

Vježbanje ima vrlo dobar učinak na mentalno zdravlje, prema časopisu The Guardian, što pokazuje i istraživanje objavljeno ove godine u JAMA Psichiatri. Tjelesna aktivnost je u osnovi depresije, odnosno vježbanje je vrlo dobra strategija za borbu protiv ovog stanja.

“Već odavno znamo da vježbanje stvara fiziološke i neurokemijske reakcije zbog kojih se osjećate dobro”, kaže profesorica Nanette Mutrie s Instituta za sport, fizički odgoj i zdravstvene znanosti Sveučilišta u Edinburghu. Kad vježbamo, mozak oslobađa endorfine, kao i dopamin i serotonin. “Vrlo često su iste te kemikalije dio antidepresiva”, kaže ona.

“Postoji i psihološka komponenta pri vježbanju zbog koje se osjećamo dobro”, kaže Mutrie.

Veće samopouzdanje

“Kad vježbate, poboljšavate svoje samopoštovanje, ovladavate novim zadatkom i upoznajete nove ljude. Sve to čini dio mješavine pozitivnih stvari koje se događaju tijekom vježbanja”, dodaje.

Ako se borite sa svojim mentalnim zdravljem i brine vas kako započeti vježbanje, započnite malim koracima.

“Vaši bi ciljevi trebali biti stvarno ostvarivi. Opustite se i ponosite se svakim korakom koji poduzmete“, savjetuje Sarah General, osobna trenerica iz Londona. Također kaže da će na tom putu biti teško, jer ponekad nećete htjeti trčati baš svaki dan, ali biste trebali biti uporni ili čak vježbati u paru.

Korak po korak

Nanette Mutrie predlaže jednostavan program hodanja, s ciljem povećanja kilometraže hoda postupno tijekom mjesec dana.

“Započnite hodanjem 10 minuta dnevno i postupno povećavajte svoje minute. Većina pametnih telefona sada ima pedometar, tako da možete slijediti korake: 7000 koraka dnevno je sjajno za početak, a zatim povećavajte kako biste postigli cilj od 10.000 koraka dnevno“, preporučuje Mutrie.

Stručnjaci također preporučuju prakticiranje joge kao načina postizanja duševnog mira i zadovoljstva, s tim da uvijek sve trebate izvoditi postupno. Svaki intenzivni trening bez dobre pripreme može samo pogoršati stvari. Korak po korak. Koraci su vrlo važni u procesu liječenja depresije i tjeskobe putem vježbanja.

IZVOR: INDEX.HR