Žene u Iranu spaljuju svoje marame u znak protesta protiv hidžaba

by | 21 rujna, 2022
prosvjedi

Prosvjede na ulicama iranskih gradova izazvala je smrt 22-godišnje djevojke Mahse Amini, koja je preminula u pritvoru nakon što je uhićena jer nije ispravno nosila hidžab.

Nakon tog događaja, krenuli su masovni prosvjedi u Iranu te mjestima i gradovima diljem te zemlje na čelu sa ženama. Sve je krenulo od društvenih mreža i medija gdje se proširila vijest da je 22-godišnja Mahse Amini preminula u bolnici nakon što je tri dana provela u komi. Ona je uhićena kada je bila sa svojim bratom u Teheranu, a policija ju je optužila da je prekršila zakon o nošenju hidžaba. U zatvoru je pala u komu nakon što se tamo srušila te tako provela tri dana, a naposljetku i umrla. Svjedoci na licu mjesta u Teheranu rekli su novinarima da je policija tukla Amini palicom nakon uhićenja, a izvješća govore da je i glavom udarana u policijsko vozilo.

Policija je, naravno, zanijekala maltretiranje te rekla da je Amini imala “iznenadnih problema sa srcem”, dok njezina obitelj navodi da je bila u formi i zdrava u trenutku uhićenja te da joj u bolnici nije dijagnosticiran srčani ili moždani udar. Od tada su na ulicama Irana započeli prosvjedi, a žene šišaju kosu i spaljuju svoje marame u znak prosvjeda protiv strogih zakona režima i zbog tretmana koji je priušten Amini.

Na sminkama prosvjeda mogu se vidjeti žene kako bacaju svoje marame i spaljuju ih na ulicama. Upravo time pokazuju otpor trenutnom režimu uzvicima “smrt diktatoru”, misleći na vrhovnog vođu zemlje.

Iranska moralna policija “Gasht-e Ershad” dio je provođenja zakona u zemlji i zadužena je za provođenje strogih društvenih pravila Islamske Republike, uključujući pravila odijevanja koja nalažu ženama nošenje hidžaba u javnosti. To znači da tamošnja policija ima moć zaustaviti žene i sama procijeniti jesu li one prikladno odijevene – od pokazivanja kose, šminke pa sve do odjeće te tako odlučiti o njihovoj kazni koja može biti od novčane, zatvora ili bičevanja.

Žene prosvjednice su na društvenim mrežama postavile videozapise sebe kako šišaju kosu i pale hidžabe u znak prkosa protiv vlade i podrške prosvjednicima.

 

Vršiteljica dužnosti visoke povjerenice UN-a za ljudska prava, Nada Al-Nashif, objavila je izjavu u kojoj izražava zabrinutost zbog Aminijine smrti i reakcije policije na prosvjednike.

“Tragična smrt Mahse Amini i navodi o mučenju i zlostavljanju moraju biti promptno, nepristrano i učinkovito istraženi od strane neovisnog nadležnog tijela koje osigurava da njezina obitelj ima pristup pravdi i istini. Vlasti moraju prestati ciljati, uznemiravati i zatvarati žene koje se ne pridržavaju pravila nošenja hidžaba.”

Iako je vijest o smrti Mahse Amini odjeknula diljem svijeta i o njoj su izvijestili brojni mediji te joj posvetili naslovnice, nakon par dana samo se postavlja pitanje: Gdje je tome kraj? Problemi nikako neće nestati sami od sebe, posebice ako se na njih ne reagira, a ovi prosvjedi znak su da je ženama, ali i sugrađanima DOSTA. Ipak, sama činjenica da se to događa “malo dalje” od nas i da se žene u ovom 21. stoljeću moraju revolucijom boriti za svoja prava i slobodu – sve je samo ne pohvalna.

Foto: Chris McGrath/Staff Getty Images News via Getty Images