Proljetnom hranom do zdravlja

by | 8 travnja, 2013

Bezbroj je razloga da se veselite proljeću. Između ostalog, i zbog raznovrsnosti jelovnika, na kojem će se naći izrazito zdrave namirnice. Jagode i bob su prijatelji linije, mladi krumpirići smanjuju otečenost i dobri su za tlak, češnjak čisti od toksina, artičoke reguliraju probavu… Svaki dan na stol iznosite proljetne poslastice, zdrave za sve članove obitelji!

Jagoda jača kapilare

Najpoznatije vrste su gorella, pocahontas (okrugla), berlubi (duguljasta).

Zašto je jagoda dobra? 100 grama pokriva 90 posto dnevnih potreba za vitaminom C, koji jača kapilare i ublažava djelovanje slobodnih radikala, a time i starenje.

Grašak je hranjiv i niskokaloričan

Svjež grašak ima izvrstan okus i vrlo je hranjiv.

Zašto je dobar? Grašak je jedna od manje kaloričnih mahunarki, a bogat je korisnim vitaminima i mineralima. U kombinaciji s tjesteninom ili rižom, vrlo je lagan i hranjiv obrok.

Svjež češnjak snižava tlak

Ima svježiji i istančaniji okus od starog češnjaka.

Zašto je dobar? Snižava tlak (ali ne kad je nizak), dezinficira crijeva, pomaže u smanjivanju “lošeg” kolesterola (LDL).

Cikla usporava starenje

Može se kupiti već kuhana ili sirova.

Zašto je dobra? Antocijani, koji joj daju tipičnu crvenu boju, imaju antioksidativno djelovanje, odnosno usporavaju starenje.

Bob pomaže u održavanju linije

Svježi bob je izvrstan s ovčjim sirom, ali dobar je i kuhan ili obaren.

Zašto je dobar? Sadržaj bjelančevina, vlakana, šećera, soli i vitamina je uravnotežen. Izvrstan je za dijetu, jer je hranjiv, a donosi malo kalorija.

Tunjevina održava zdravlje arterija

Može se kupiti svježa ili konzervirana.

Zašto je dobra? Sadrži masne kiselina omega 3, koje čiste arterije i pomažu razrjeđivanje krvi, sprječavajući time stvaranje ugrušaka.

Izvor: ordinacija.hr