Produljuje se valjanost COVID potvrda, evo na koliko dugo

Za Index.hr ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da bi se COVID potvrde mogle produljiti za godinu dana

by | 14 rujna, 2021
covid potvrda, covid-19

Dijelu ljudi koji se cijepio među prvima istječe valjanost COVID potvrda. Zbog toga je moguće, kako je za Index potvrdio ministar zdravstva Vili Beroš, da će se valjanost COVID potvrda produljiti na godinu dana.

“Dio zemalja već prije je prolongirao valjanost na 12 mjeseci, a vrlo je vjerojatno da ćemo i mi ići u tom smjeru i produljiti potvrdu na godinu dana”, rekao je Beroš za Index.

Čeka se odluka EMA-e o trećoj dozi

Ministar kaže da se sada čeka odluke Europske agencije za lijekove, koja bi u sljedećih deset dana trebala donijeti odluku o cijepljenju trećom, tzv. booster dozom Pfizerova cjepiva.

“Vjerujem da će mišljenje EMA-e biti pozitivno. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo pripremaju upute, tako da možemo reći da smo spremni”, rekao je Beroš.

No, s obzirom na to da je odobrenje EMA-e zasad zatražio samo Pfizer, nameće se pitanje što će biti s onima koji su se cijepili ostalim zasad odobrenim cjepivima – AstraZenecom, Modernom i Johnson&Johnsonom.

“Pomno pratimo situaciju i prilagođavamo se. Sigurno će i druge kompanije zatražiti ocjenu za treću dozu. Također, čekamo i odgovore hoće li se preporučiti da osobe koje su primile vektorsko cjepivo, za treću dozu, dobiju mRNA cjepivo”, rekao je Beroš.

Izvor: index.hr

FOTO: Olya Kobruseva/Pexels