Oprez: Kokosovo ulje i još 4 prirodna sastojka koje većina žena koristi u DIY beauty receptima nisu sigurna za kožu

by | 22 ožujka, 2023
Prirodni sastojci opasni za kožu

Može biti primamljivo upustiti se u ulogu kozmetičkog kemičara. Uostalom, DIY pokret naučio nas je da možete pripremiti bilo koji prirodni kozmetički proizvod, uštedjeti odlazak u drogeriju i zadržati nešto novca u džepu.

Ali samo zato što možete zgrabiti nekoliko sastojaka iz kuhinje i napraviti od njih njegujuće pripravke i maske, ne znači nužno da biste trebali. Samo zato što su neki recepti posvuda na Instagramu ne znači da su učinkoviti za sve. A povrh svega, neki od uobičajenih prirodnih sastojaka nisu ni sigurni ni zdravi za uporabu u kućnim tretmanima ljepote.

Da biste izbjegli iritacije, upale i oštećenja kože, ubuduće izbjegavajte sljedećih pet sastojaka u svojim kemičarskim pothvatima.

Prirodni sastojci koje treba izbjegavati u DIY kozmetici

Limun

Citrusno voće poput limuna, limete i naranče može učiniti više štete nego koristi vašoj koži. Sa svojim obiljem vitamina C, ima antioksidativna svojstva koja pomažu posvijetliti kožu, međutim, česta i pretjerana uporaba soka od limuna može iritirati kožu te izazvati crvenilo, plikove i suhoću jer je vrlo kiseo.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je jako lužnata, odnosno alkalna, zbog čega je mnogi konzumiraju lokalno, ali u topikalnoj primjeni može poremetiti pH vrijednosti kože. Naime, na površini vaše kože nalazi se zaštitni sloj ulja koji je kiseo, pa soda bikarbona može ukloniti prirodnu masnoću i vlagu s kože. To može iritirati kožu uzrokujući akne, suhoću, crvenilo i upalu. A kontinuiranom uporabom može izbaciti iz ravnoteže lučenje sebuma.

Jabučni ocat

I pretjerana uporaba jabučnog octa, koji se zbog svojih antibakterijskim i protuupalnim svojstvima savjetuje u DIY receptima za čišćenje lica, može utjecati na pH razinu kože te uzrokovati suhoću, ljuštenje kože i iritacije.

Kokosovo ulje

Svi su opsjednuti ovim sastojkom zbog njegovih brojnih dobrobiti, od kose i kože do zdravlja. Međutim, znate li da je kokosovo ulje vrlo komedogeno? Na ljestvici komedogenosti ima ocjenu 4 od 5, što znači da zajamčeno začepljuje pore i rezultira prištićima, aknama i upalama. Stoga biste kokosovo ulje trebali koristiti na kosi, tjemenu i ostatku tijela, ali ne i na licu.

Šećer

Jednostavni sastojci poput šećera najčešći su odabir za kućne pilinge za lice i tijelo. Međutim, njihove granule neravnih rubova su pregrube i previše abrazivne za kožu. Mogu uzrokovati mikrooštećenja koja rezultiraju upalama i infekcijama kože. Drugim riječima, šećer, sol, kavu i slične namirnice koristite jedino u pilinzima za grubu kožu stopala.

Pročitajte: Ova dva iznenađujuća sastojka prirodni su antioksidansi koji pomlađuju kožu iznutra

Foto: iStock/Getty Images Plus