Prirodni izvor vitamina C tijekom zime

by | 4 siječnja, 2013

Znate li da 100 g neobrađenog kiselog kupusa sadrži čak 20 g vitamina C? Osim toga, ovo zimsko povrće odličan je izvor vitamina A, kao i magnezija, željeza, fosfora, kalcija i kalija, natrija i folne kiseline. 

Mnogo vitamina i minerala čine kiseli kupus zimskom namirnicom broj jedan i prirodnim izvorom vitamina C, koji nam je i te kako potreban tijekom zime, kako bismo se zaštitili od prehlade.

Pošto kiseli kupus ne sadrži ni masti ni šećer, savršen je za detoksikaciju tijela i gubitak kilograma. Podstječe učenje štetnih materija iz organizma, te čisti i regenerira jetru. Također, kiseli kupus blagotvorno djeluje na želudac i probavni sustav.

Tijekom zime, kada je izbor svježeg voća i povrća sveden na minimun, vrlo je korisno uvrstiti kiseli kupus u svakodnevnu prehranu. Naravno, kako biste u potpunosti uživali u ovoj namirnici, poželjno je da odaberete onaj organskog podrijetla.

Kiseli kupus možete pripremiti na nekoliko načina, od sarme do salate. Za podizanje imuniteta u zimskim mjesecima preporučuje se svakodnevno konzumiranje nekoliko žlica naribanog svježeg kiselog kupusa.

Ukoliko vam je okus ove namirnice previše jak, od svježeg kiselog kupusa možete napraviti ukusnu salatu, ukoliko dodate naribanu jabuku ili mrkvu.

Izvor: Naturala