Pripremite slanu verziju krafni kojoj nećete odoljeti

Krafne kakve još niste vidjeli

by | 5 listopada, 2021

Na miris krafni iz bakine kuhinje navikli smo još kao djeca i obilježio nas je za cijeli život.

Iako nas prije svega podsjeća na Fašnik, miris šećera u prahu i slatkih krafni s marmeladom vraća nas u bezbrižno razdoblje u kojem bi nas nakon što bi pojeli preko nekoliko tek pečenih – trbuh bolio satima. No, s godinama i odrastanjem, kako smo učili raditi svoju verziju omiljene nam poslastice, počeli smo i eksperimentirati sa sastojcima napravivši slanu verziju ovog jela. Iako unutra možete staviti što god želite od namirnica, mi smo se zadržali na siru i rajčici kao vege opciji koju svi mogu jesti. Recept možete pročitati u nastavku, a nakon što ih napravite, pazite – tajni sastojak je da uz njih stvarate vlastite uspomene.

Sastojci za tijesto:
300 ml tople vode
1 i pol čajna žličica suhog kvasca
500 grama brašna
50 grama parmezana
1 čajna žličica praška za pecivo
1 čajna žličica soli
2 žlice šećera
3 žlice maslinova ulja

Sastojci za nadjev:
400 ml umaka od rajčice
600 grama sira mozzarella
svježi bosiljak i peršin
sol i papar po želji
biljno ulje za prženje

Priprema:
U toplu vodu umiješajte suhi kvasac i pustite da tako odstoji oko pet minuta. U drugoj zdjeli pomiješajte 375 grama brašna, naribani parmezan, prašak za pecivo, sol i šećer. U brašno dodajte dvije žlice maslinova ulja i sve dobro promiješajte. Preko brašna prelijte vodu s kvascem. Dio preostalog brašna posipajte po radnoj površini, pa na njemu ručno izrađujte tijesto oko desetak minuta dok ne dobijete glatku kuglu. Preostalom količinom maslinovog ulja premažite unutrašnju stranu zdjele, u nju stavite kuglu s tijestom, prekrijte zdjelu pamučnom krpom i pustite da tijesto odstoji oko sat vremena na nekom toplom mjestu. Na pobrašnjenoj radnoj površini podijelite dizano tijesto na dijelove velike oko 5 centimetara. Razvucite svaki komad tijesta na oko jedan centimetar debljine te ga napunite s jednom žlicom umaka od rajčice, dvije žlice mozzarelle i začinskim biljem. Preklopite pažljivo tijesto tako da nadjev ne izlazi iz tijesta. Na ovaj način potrošite cijelo tijesto i namirnice za nadjev. Zagrijte biljno ulje i pecite ovako pripremljene “krafne” oko tri minute sa svake strane. Ocijedite višak masnoće papirom i poslužite tople.

Foto: Daniela Baumann via Getty Images