Kombucha, matcha, sok od lubenice i još pet napitaka koji će smanjiti želju za šećerom
Kad je riječ o zaustavljanju žudnje za šećerom, dobro je potražiti pića koja su osvježavajuća, ali ne sadrže dodani šećer ili sadrže minimalne koli...
Krafne kakve još niste vidjeli
Na miris krafni iz bakine kuhinje navikli smo još kao djeca i obilježio nas je za cijeli život.
Iako nas prije svega podsjeća na Fašnik, miris šećera u prahu i slatkih krafni s marmeladom vraća nas u bezbrižno razdoblje u kojem bi nas nakon što bi pojeli preko nekoliko tek pečenih – trbuh bolio satima. No, s godinama i odrastanjem, kako smo učili raditi svoju verziju omiljene nam poslastice, počeli smo i eksperimentirati sa sastojcima napravivši slanu verziju ovog jela. Iako unutra možete staviti što god želite od namirnica, mi smo se zadržali na siru i rajčici kao vege opciji koju svi mogu jesti. Recept možete pročitati u nastavku, a nakon što ih napravite, pazite – tajni sastojak je da uz njih stvarate vlastite uspomene.
Sastojci za tijesto:
300 ml tople vode
1 i pol čajna žličica suhog kvasca
500 grama brašna
50 grama parmezana
1 čajna žličica praška za pecivo
1 čajna žličica soli
2 žlice šećera
3 žlice maslinova ulja
Sastojci za nadjev:
400 ml umaka od rajčice
600 grama sira mozzarella
svježi bosiljak i peršin
sol i papar po želji
biljno ulje za prženje
Priprema:
U toplu vodu umiješajte suhi kvasac i pustite da tako odstoji oko pet minuta. U drugoj zdjeli pomiješajte 375 grama brašna, naribani parmezan, prašak za pecivo, sol i šećer. U brašno dodajte dvije žlice maslinova ulja i sve dobro promiješajte. Preko brašna prelijte vodu s kvascem. Dio preostalog brašna posipajte po radnoj površini, pa na njemu ručno izrađujte tijesto oko desetak minuta dok ne dobijete glatku kuglu. Preostalom količinom maslinovog ulja premažite unutrašnju stranu zdjele, u nju stavite kuglu s tijestom, prekrijte zdjelu pamučnom krpom i pustite da tijesto odstoji oko sat vremena na nekom toplom mjestu. Na pobrašnjenoj radnoj površini podijelite dizano tijesto na dijelove velike oko 5 centimetara. Razvucite svaki komad tijesta na oko jedan centimetar debljine te ga napunite s jednom žlicom umaka od rajčice, dvije žlice mozzarelle i začinskim biljem. Preklopite pažljivo tijesto tako da nadjev ne izlazi iz tijesta. Na ovaj način potrošite cijelo tijesto i namirnice za nadjev. Zagrijte biljno ulje i pecite ovako pripremljene “krafne” oko tri minute sa svake strane. Ocijedite višak masnoće papirom i poslužite tople.
Foto: Daniela Baumann via Getty Images