PRIPAZITE SE! Maslinovo ulje nije uvijek “lijek za sve”

by | 25 srpnja, 2018
FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Maslinovo ulje se tisućama godina koristi i u prehrani i u njezi. Iako se smatra jednim od najdragocjenijih proizvoda, istina je da postoje i određena pravila korištenja.

U sljedećim situacijama trebalo bi razmisliti o nekom drugom ulju.

U slučaju da ne znate pravo podrijetlo ulja

Prije nego što se bacite na pripremu hrane ili proizvoda za njegu kože s maslinovim uljem, pobrinite se za to da znate imate li u bočici pravu stvar. Prema nekim istraživanjima, čak 80 posto talijanskih maslinovih ulja koje možemo pronaći u dućanima zapravo su neki vid “prevare”, kako prenosi B92.

Za prženje

Neki nutricionisti tvrde da maslinovo ulje, vrlo pogodno za naše srce, zapravo postaje štetno za srce kada je izloženo temperaturama višima od njegove točke dimljenja.

Međutim, u tim situacijama maslinovo ulje ipak neće ispuštati štetne toksine, ali će se (poput svih ostalih ulja) njegova struktura početi raspadati.

Na roštilju

Postoji puno recepata u kojima se savjetuje mariniranje mesa i povrća u maslinovom ulju i začinima prije nego što meso bacite na roštilj. Iako vam ova metoda zapravo ne može naštetiti, neće vam puno ni pomoći – maslinovo ulje jednostavno će izgorjeti.

Kao njega za kožu sklonu aknama

Mnogi ljudi koriste maslinovo ulje kao regenerator za kosu, ulje za masažu i neizbježan sastojak u pripremi svojih sapuna, losiona i ostalih proizvoda za njegu kože. Iako nema sumnje u učinkovitost maslinovog ulja u takvim situacijama, nažalost, ono može napraviti priličan “nered” na koži koja je inače sklona aknama. Razlog je činjenica da maslinovo ulje zatvara pore, stoga ono ipak nije univerzalni “lijek za sve”.

IZVOR: N1.HR