Evo kako ambalaža proizvoda može biti štetna za zdravlje

by | 28 studenoga, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Svakodnevno konzumiranje hrane iz raznih ambalaža napravljenih od širokog spektra sintetičkih kemikalija, može narušiti zdravlje ljudi, kako kažu znanstvenici.

S vremenom, spojevi iz ambalaža završe u hrani koju ljudi konzumiraju, što može dovesti do akumulacije toksina u organizmu.

Studija objavljena u časopisu “The Journal of Epidemiology and Community Health”, upozorava na potencijalno štetne efekte koje dugoročna izloženost takvim spojevima može imati po zdravlje.

Neki od tih su formalaldehidi, ftalati, bisfenol A, kontroverzne kemikalije koje se povezuju s rizikom od karcinoma i drugim kroničnim bolestima.

Treba napomenuti da su svi spojevi prisutni u ambalažama u mjeri koja je propisana u pravilnicima, ali autori studije ističu zabrinutost zbog dugoročnog izlaganja tim spojevima, njihove akumulacije i utjecaja na organske sustave.

Autori studije, također, predlažu procjene na razini cijele populacije i metodu biomonitoringa da bi se ustanovila povezanost između spojeva prisutnih u ambalažama i rizika od dijabetesa, debljine, karcinoma i drugih kroničnih bolesti.