Primjećujete li prve borice, možda biste trebali početi piti ovaj antioksidans

Anti-age kreme nisu jedino rješenje

by | 26 travnja, 2022
Astaksantin protiv bora

Koliko god nas reklame uvjeravale, teško je da samo jedan proizvod za njegu kože može izgladiti bore. U očuvanju ljepote je, pogotovo kako starimo, sve važniji holistički pristup. Drugim riječima, trebamo voditi zdrav stil život, posebice smanjiti stres, savjesno se sunčati i više brinuti o prehrani, kako bi u korijenu sasjekli slobodne radikale, uzročnike  preuranjenog starenja. 

Nasreću, postoje prirodni pripravci koji njeguju kožu iznutra prema van. A jedan od naših najvećih saveznika, kad je ljepota u pitanju, jest astaksantin. Ovaj potentan antioksidans, može pomoći koži na više načina, uključujući ublažavanje linija i bora, ali i zaštitu tena od UV zračenja te smanjenje rizika od alergija na sunce.

Astaksantin – Moćniji od vitamina C

Astaksantin pripada skupini karotenoida, molekula koje se prirodno stvaraju u biljkama i mikroalgama. U organizam ga možemo unijeti hranom jer je riječ o crvenom pigmentu koji se prirodno nalazi u plodovima mora (škampima, rakovima, jastogu, lososu) ili s pomoću dodataka prehrani. Mikroalga Hematococcus pluvialis najčešći je izvor astaksantina u suplementima.

Iako je beta-karoten, odnosno vitamin A, jedan od najpoznatijih karotenoida, astaksantin slovi za “kralja karotenoida”. To je zato što je, prema istraživanju, pet puta jači od beta-karotena (one dobre supstance u mrkvi) i nevjerojatnih 6000 puta jači od vitamina C.

Pročitajte: Kozmetičarka nam otkriva kako uspješno sanirati okoloočne bore, što koristiti, a što izbjegavati

Kako pomaže našoj koži?

Poznato je da slobodni radikali pokreću lančanu reakciju u tijelu koja počinje uzrokovati znakove starenja, odnosno razgradnju kolagena i elastina, zbog čega se koža bora, spušta i čini tanjom. Stoga je logično, ako želimo usporiti starenje kože, da unos antioksidansa treba biti na vrhu našeg popisa prioriteta. 

To se, ističu istraživanja, posebno odnosi na astaksantin, jer djeluje kao unutarnja krema za sunčanje, povećavajući zaštitu kože od UV zračenja. No, osim pred sezonu kupanja, ovaj antioksidans može koristiti koži i nakon sunčanja. Klinička istraživanja su pokazala da astaksantin pomaže smanjiti bore, te pospješiti razinu vlage i elastičnost kože. 

Dakle, osim hidratantne kreme i losiona sa zaštitnim faktorom, njega kože iznutra značajan je i dugotrajan doprinos ljepoti i zdravlju.

 

Foto: brizmaker/iStock/Getty Images Plus