Prilagodite navike ritmu hormona

by | 10 rujna, 2013

Žene u reproduktivnom razdoblju dobro znaju koliko je snažno djelovanje hormona, koji određuju raspoloženje, utječu na sposobnost za rad, na apetit, seksualnu želju, prehranu… Liječnici smatraju kako je najbolje da se jednostavno prilagodite ritmu hormona.

U prvom tjednu nakon ciklusa estrogen, progesteron ali i testosteron kreću uzlaznom putanjom, a žena osjeća novu snagu. Zato je to idealan trenutak da krenete s novim projektima. Također, ovo je pravo vrijeme da započnete dijetu jer je progesteron još nizak, a kako raste u kasnijim fazama, tako pojačava želju za hranom, prije svega za slatkišima.

U drugom tjednu nakon ciklusa estrogen dostiže kulminaciju, javljaju se plodni dani i libido je na vrhuncu, a predstavnice ljepšeg spola osjećaju se puno više zavodljivima i energičnima. Sada je dobar trenutak da se uhvatite ukoštac s neugodnim obvezama poput odlaska zubaru, ali i da izađete u provod ili započnete emotivnu vezu, jer je svaka žena u plodnim danima posebno šarmantna.

U trećem tjednu nakon ciklusa hormoni kreću silaznom putanjom i energija pada. Zato se usredotočite na obveze za koje je potrebno vrijeme i strpljenje, poput sređivanja kuće ili ormara, a ovo je i pravo vrijeme da osmislite planove za naredne korake u karijeri i životu, te da se družite s prijateljima. Pojačava se apetit kako raste progesteron i žena osjeća nadutost i apatiju. Umjesto slanih zanimacija i slatkiša, grickajte svježe povrće i voće koje će poboljšati vaše zdravlje, ublažit će nervozu, a neće vam ugroziti liniju.

U četvrtom tjednu, kada žena ima mjesečni ciklus, naglo opada razina progesterona i estrogena, smanjuje se proizvodnja hormona zadovoljstva, serotonina, i raspoloženje varira. Ovo je dobro razdoblje za mirovanje i uživanje s obitelji, čitanje, lagane šetnje, za odlazak na manikuru i pedikuru, njegovanje lica i tijela. Kreativnost i intuicija dolaze do izražaja, pa se rađaju nove ideje i dolazi se do rješenja za životne probleme.

Izvor: novosti.rs