Prijedlog za ručak: Lignje punjene pršutom

by | 6 siječnja, 2016

Postoje razni specijaliteti s lignjama, poput liganja na buzaru, jednostavne pripreme na žaru, prženih kolutića, a evo i jedan zanimljiv recept za punjene lignje s povrćem i pršutom.

punjene-lignje

Sastojci:
– malo maslinovog ulja
– 1 glavica luka
– 2 češnja češnjaka
– 2 šnite pršute
– 1 crvena paprika
– 1 plavi patlidžan (oko 200 g)
– 4 veće lignje
– 1 šalica (za crnu kavu) krušnih mrvica
– naribana korica od limuna i sok
– 1 žlica nasjeckanog bosiljka
– 1-2 jaja
– papar
– malo bijelog vina

Priprema:
1. Lignje očistiti i odrezati krakove.
2. Na malo maslinovog ulja popržiti sitno nasjeckan luk, pa kada omekša, dodati odrezane krakove.
3. Dodati malo bijelog vina, i kada vino ispari, dodati pršut narezan na kockice, sitno narezanu crvenu papriku i patlidžan. Ako je potrebno, dodati još maslinovog ulja.
4. Kada je povrće gotovo, skloniti sa štednjaka. Dodati papar, bosiljak i na kraju mrvice, te lagano umućena jaja. Prvo dodati jedno jaje, pa ako se smjesa ne poveže, dodati drugo.
5. Pripremljenim nadjevom puniti lignje. Zatvoriti čačkalicom i peći na dobro zagrijanoj gril tavi.

Dodatni savjet: Ako su lignje starije i žilave (to možete vidjeti kod krakova kada ih pečete), tada lignje stavite u 2 izgnječena kivija. Držite ih tako do punjenja nadjevom. Isprati lignje vodom i napuniti. Kivi će omekšati lignje.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock