Preranu menopauzu možete spriječiti. Evo i kako

by | 9 listopada, 2019

Kad jajnici ponestanu proizvoditi jajašca i kad se proizvodnja hormona zaustavlja, počinje menopauza. To je prirodni proces starenja kod svake žene. To rezultira zaustavljanjem menstrualnog ciklusa i gubitka sposobnosti reprodukcije. Neki od simptoma menopauze uključuju valunge, prekomjerno znojenje, nesanicu, promjene raspoloženja, umor i depresiju. To je samo funkcija ženskog biološkog sata i ne može se spriječiti. Ali ona može biti odgođena na određeno vrijeme. Evo nekoliko načina da i vi spriječite pojavu menopauze…

Težina

Jedan od najboljih načina za sprječavanje menopauze je reguliranje tjelesne težine. Klimakterij je poznat po tome da smanjuje ženin metabolizam za oko 50 do 55 kalorija dnevno. Možete pokušati kontrolirati ovo kolebanje smanjenjem broja kalorija u svojoj prehrani ili vježbanjem. Odlučite se za vježbe kao što su joga, trčanje, plivanje ili aerobic koje će biti korisne i za vaše zdravlje srčanožilnog sustava.

Dijeta

Izbjegavajte konzumiranje namirnica koje povećavaju simptome menopauze. To su namirnice s visokom razinom šećera, bijelog brašna, začinjena hrana, kofein i sol. Umjesto toga, odlučite se za prehranu bogatu vlaknima od integralnih žitarica i zelenog lisnatog povrća. Pobrinite se za to da uključite kalcij u prehranu i izbjegavajte zasićene masnoće. Također, osigurajte dovoljno izvora omega-3 masnih kiselina u vašu prehranu.

Pušenje

Prestanak pušenja je najbolji način da se spriječi rizik od prerane menopauze. Prestanak pušenja također ima brojne druge zdravstvene beneficije, jer pušenje uzrokuje rak, srčanožilne bolesti i osteoporozu. Što prije odustanete od pušenja, brže ćete osjetiti zdravstvene beneficije.

Alkohol

Konzumiranje alkohola je izvrstan način da se spriječi menopauza. To će smanjiti simptome menopauze poput anksioznosti ili nesanice. Ograničavanje unosa alkohola ponudit će brojne zdravstvene beneficije za vaše tijelo i smanjiti gubitak kalcija iz vašeg tijela.

Stres

Većina žena starije dobi ima puno stresa u svom svakodnevnom životu. Odličan način da spriječite menopauzu jest izbjegavanje stresnih faktora koji vas okružuju. Vodite brigu o sebi tako da spavate najmanje osam sati i da se dovoljno odmarate i opuštate. Pokušajte raditi vježbe koje istodobno smiruju vaš um, tijelo i dušu. Idite na jogu, meditaciju ili vježbe disanja.