PREPOZNAJTE DEHIDRACIJU NA VRIJEME uz sljedeće simptome

by | 29 kolovoza, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Više od polovice svjetske populacije pati od dehidracije ne shvaćajući da takvo stanje može dovesti do ozbiljnih problema sa zdravljem. Uz pomoć sljedećih simptoma možete prepoznati nalazite li se u stanju dehidracije i pokušati to spriječiti.

Simptomi lagane i srednje dehidracije su žeđ, suha usta, osjećaj umora, zabrinutost i iritiranost, tamnožuta boja urina i rijetki odlasci na toalet, suha i neelastična koža, zatvor, vrtoglavica, glavobolja, loš zadah, želja za šećerom i grčevi u mišićima.

Simptomi ozbiljne dehidracije su sljedeći: jaka žeđ, ubrzani rad srca, gubitak svijesti, ubrzano disanje, šuplji pogled, nizak tlak, ekstremno suha koža, jaka vrtoglavica, pretaman urin i prerijetki odlasci na toalet te ako se ne znojite unatoč fizičkoj aktivnosti ili toplom vremenu.

Jednostavni načini na koje možete provjeriti jeste li dehidrirani su sljedeći:

Zatežite kožu na stražnjoj strani dlana. Ako se zategnuti dio kože vrati odmah u normalno stanje onda je sve u redu, no ako ostane u tom položaju nekoliko sekundi, to je znak dehidracije.

Vrlo je važno piti dovoljnu količinu tekućine dnevno kako bismo spriječili dehidraciju. Ako ne pijemo vodu tijekom dana, ona nestaje iz krvi (do 8 %) što može dovesti do suženja krvnih žila, povišenog krvnog tlaka, krvnih ugrušaka i slično. Također, ako ne uzimamo dovoljno tekućine, ona nestaje iz međustaničnog prostora, što može dovesti do pojave bubrežnih kamenaca ili slabog imuniteta, ili iz staničnog prostora, što dovodi do povišene razine kolesterola, ubrzanog starenja i slabijeg metabolizma.

Emma Matković