Prepoznajte znakove emocionalnog zlostavljanja u vezi uz ove savjete

by | 10 svibnja, 2020

Emocionalno zlostavljanje u vezi teško se prepoznaje, kako piše Cosmopolitan. Naime, njega teško prepoznaje i onaj tko je zlostavljan, ali i oni koji sve to promatraju sa strane. Ovakva vrsta nasilja podrazumijeva razne načine manipulacije, a od 2015. godine u mnogim se državama smatra kaznenim djelom.

Što je emocionalno zlostavljanje?

Adina Claire, direktorica tvrtke Women’s Aid, opisala je emocionalno zlostavljanje kao “bilo koji čin kojim vas vaš partner kontrolira, maltretira ili ponižava”.

Ona je dodala: “To uključuje vaše potpuno ‘gašenje’ kad ste izmanipulirani i dovodite u pitanje svoje vlastite osjećaje na događaje; zastrašivanje i prijetnje, kada ste prestravljeni od svog partnera i osjećate se kao da morate hodati po jajima; kontroliranje vašeg ponašanja, kada vam govore što da radite, a što ne i određuju vam kamo možete ići, a kamo ne.”

Na koje znakove trebate obratiti pažnju?

Može biti jako teško detektirati ovakvo ponašanje. Martin Burrow iz organizacije Relate koja daje savjete o vezama i pruža podršku kaže da emocionalno zlostavljanje može uključiti zastrašivanje i prijetnje, ponižavanje, kritiziranje, nabijanje osjećaja krivnje, određivanje toga što možete raditi, a što ne, kao i kontroliranje vaših financija.

“Ključna stvar u prepoznavanju ovakve vrste nasilja je to kako se osjećate. Ako vaš partner postiže to da se stalno osjećate kao da vas netko kontrolira i kao da ne možete izraziti vlastito mišljenje ili morate mijenjati svoje ponašanje kako biste mu udovoljili, to je znak za uzbunu”, kaže Burrow.

Kakve posljedice emocionalno zlostavljanje ima za žrtvu?

Kao i bilo koji drugi oblik zlostavljanja, i ovo može ostaviti trajne posljedice na žrtvu, i gotovo uvijek je praćeno i nekim drugim vrstama nasilja.

“Emocionalno zlostavljanje podupire bilo koji drugi oblik nasilnog ponašanja i može se javiti samostalno, ali i biti praćeno fizičkim i seksualnim zlostavljanjem. Emocionalno zlostavljanje ima veliki utjecaj na život žena i javlja se u obliku mnogih posttraumatskih simptoma koji se mogu pojaviti i godinama nakon što je izišla iz problematične veze”, kaže Adina.

“Emocionalno zlostavljanje može nanijeti nevjerojatnu štetu i uznemirenost u nečiji život. Ono može uzrokovati pojavu slabog samopoštovanja i oslabiti samostalnost kod žrtve, tjerajući je na to da dovodi u pitanje sve što radi ili kaže”, dodaje Martin.

Javlja li se emocionalno zlostavljanje samo u romantičnim vezama?

Emocionalno zlostavljanje najčešće se spominje kada su u pitanju romantične veze, ali ono se ipak može dogoditi u bilo kojem drugom odnosu koji ostvarujete s nekom osobom.

“Emocionalno zlostavljanje podrazumijeva pokušaje jedne osobe da kontrolira drugu osobu na emotivnoj razini. To se može dogoditi u bilo kakvom odnosu, bilo s prijateljem, partnerom, članom obitelji ili kolegom”, objašnjava Martin.

Kako potražiti pomoć?

“Ako ste bili zlostavljani ili smatrate da vas zlostavljaju, ali niste sigurni, najvažniji je korak da najprije razgovarate s nekim tko je izvan te veze i kome vjerujete. To može biti prijatelj, savjetnik ili posebna zajednica koja podržava žrtve. Kada saslušate mišljenje osobe koja sve promatra sa strane, to će vam pomoći da identificirate nasilje i dobijete podršku”, zaključuje Martin Burrow.

IZVOR: INDEX.HR

FOTO: Unsplash